Hlavní obsah

Záchrana ruských lodí uvězněných v ledu se protahuje, jedna zmizela

Bouřlivé počasí v okolí Kamčatky komplikuje dokončení záchranných operací, které mají vymanit z ledového zajetí několik ruských plavidel. Záchranáři navíc v pátek marně pátrali po rybářské lodi, která od sachalinských břehů volala o naléhavou pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Ledoborec Admirál Makarov

Článek

Od konce prosince zmítá Ochotským mořem, sevřeným mezi Kamčatkou, Kurilami, Sachalinem a pevninou, silný vítr doprovázený sněhovou bouří. Teplota v oblasti klesla hluboko pod nulu a v ledovém krunýři silném několik metrů se předposlední den loňského roku ocitlo deset lodí. [celá zpráva]

Většinu se už podařilo vysvobodit, uvězněny v ledu zůstávají chladírenská loď Břeh naděje, k níž se ledoborec Admirál Makarov přiblížil na třicet kilometrů, a plovoucí základna Sodruženstvo. [celá zpráva]

Podle ruských úřadů bude chladírenská loď vysvobozena v sobotu a Sodruženstvo na konci víkendu, píše agentura RIA Novosti. Na lodích je několik set lidí, podle úřadů ale mají dost potravin i paliva.

Už bylo vysvobozeno výzkumné plavidlo Profesor Kizevětter. Led sevřel i trawlery Anton Gurin a Mys Jelizavety, první se z ledu dostala sama, druhou vysvobodil právě Admirál Makarov. Při záchranné operaci mu pomáhá další ledoborec Magadan.

Do kritické situace se u západních břehů ostrova Sachalin dostala rybářská loď Partňor plující pod kambodžskou vlajkou, uvedla ČTK. Plavidlo, na jehož palubě je 14 ruských námořníků, vyslalo rádiem naléhavou žádost o pomoc. Když ale na místo dorazily ruské vrtulníky a záchranná plavidla, žádné stopy po škuneru nenašly. Panuje obava, že loď se potopila. V místě není moře zamrzlé, ale viditelnost je kvůli prudké sněhové bouři mizivá. Další pátrání obnoví ruští záchranáři až v sobotu, protože v oblasti už nastoupila noc.

Reklama

Výběr článků

Načítám