Hlavní obsah

Číňané budou mít ze zákona povinnost starat se o své rodiče

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se chystá zákonem zakotvit povinnost pro děti navštěvovat a starat se o jejich stárnoucí rodiče. Uvedla to ve čtvrtek státní média s odkazem na návrh novely zákona na ochranu práv a zájmů seniorů z roku 1996.

Článek

Podle návrhu by starší lidé mohli soudně vymáhat své právo na fyzickou a psychickou péči od dětí. Ze zpráv není patrné, jakou pro povinnost stanoví úřady věkovou hranici.

Čína má téměř 167 miliónů, čili osminu všech obyvatel ve věku přes 60 let. Více než polovina jich žije sama. Miliónu Číňanů je více než 80 roků. Populace stárne, počet seniorů bude narůstat.

Starost o rodiče je součástí čínské tradice, kterou ale ohrožuje stěhování za prací a pracovní nároky narušující rodinné vazby. Dopady má také letitá politika maximálně jednoho dítěte v rodině.

Státní média ale upozornila na hlasy, podle nichž bude obtížné případnou povinnost ze zákona v praxi vynucovat. „Bylo by lepší podpořit morálku vzděláváním,“ uvedl právník Čchien Ťün.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám