Hlavní obsah

V Číně se otrávilo olovem 200 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Zatím 24 dětí ve věku od devíti měsíců do 16 let bylo hospitalizováno na východě Číny kvůli otravě olovem. Zvýšenou hladinu olova v krvi má přibližně 200 dětí. Všechny pocházejí z vesnice ležící v blízkosti dvou továren na baterie v provincii An-chuej.

Článek

Testy prokázaly zvýšenou hladinu olova u nejméně 200 místních dětí a stav 24 z nich vyžadoval jejich převezení do nemocnice.

"Můj syn je teď hrozně rozmrzelý a neklidný. Hodně pláče," řekl otec pětiletého chlapce, u nějž bylo zjištěno 330,9 mikrogramů olova na litr krve. Už sto mikrogramů na litr přitom podle lékařů může poškodit vývoj mozku u dětí.

Úřady provoz obou továren zastavily, napsala agentura AP. Oba podniky stojí jen přes ulici od obytných domů, což odporuje čínským nařízením, podle nichž továrny na baterie nesmějí být blíž než 500 metrů od obytných čtvrtí. Ze zprávy agentury Nová Čína není jasné, jak dlouho továrny fungovaly, ani jakým způsobem byly děti působení olova vystaveny.

Čína je největším světovým producentem i spotřebitelem olova, klíčové suroviny pro olověné baterie používané v automobilech či motorkách. Případy otravy olovem se pravidelně objevují po celé zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám