Hlavní obsah

Boji proti povodním v Austrálii velí generál, obyvatelé neztrácejí vtip

Brisbane

Už devět obětí si vyžádaly rozsáhlé záplavy v Austrálii, kterým pozorovatelé připisují biblický rozměr. Nejvíce postiženo je město Rockhampton, kde voda řeky stále ještě stoupá, už dosáhla 9,2 metru. Do čela boje se záplavami a odstraňováním jejich následků byl jmenován generálmajor Mick Slater. Obyvatelé ale čelí katastrofě i s humorem.

Článek

„Je to katastrofa nepředvídatelných rozměrů a obnovit Queensland bude vyžadovat nepředvídatelné trvalé úsilí,“ řekla premiérka australského státu Queenslandu Anny Blighová k volbě generála.

„Mick Slater je výjimečný obyvatel Queenslandu a jsem potěšena, že souhlasil s tím, že povede Účelové uskupení pro zotavení z povodně," dodala premiérka a varovala: "Stojí před námi velmi závažný úkol zotavit se z katastrofy jako je tato. Znovuvybudování Queenslandu bude maratón a ne sprint."

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Polozaplavený hotel Fitzroy přezvaný na bahenní hospodu nabízí studené pivo a skvělý výhled na řeku.

Záplavy zasáhly oblast větší než Německo a Francie, postihly více než 200 000 lidí a zatím si vyžádaly devět lidských životů. Premiérka odhaduje výši škod na pět miliard dolarů, ale podle expertů může být částka ještě vyšší. Navíc může mít vliv na bankovní sazby a dopad na letošní celkový výkon australské ekonomiky.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Kamión přiváží zásoby do zaplaveného Rockhamptonu.

Zničena je většina polí a ve většině dolů ustala těžba. Jen škody na exportu uhlí se odhadují na miliardu amerických dolarů, podle premiérky činí ztráta na exportu denně sto miliónů dolarů a dalších 680 miliónů si vyžádají opravy dolů. Zcela zničena je dopravní infrastruktura.

Nejhorší je situace ve městě Rockhampton, které je odříznuté a kde řeka Fitzroy stále stoupá, už dosáhla výšky hladiny 9,2 metru. Čeká se, že bude kulminovat na 9,4 metrech.

Přes sto lidí strávilo noc v evakuačním centru. I po kulminaci, která se čeká během následujících dvou dnů, ale bude město zaplavené. Starosta Brad Carter odhaduje, že po dalších deset dnů bude hladina nad značkou 8,5 metru.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Australané popíjejí v hospodě v zaplaveném Rockhamptonu

Obyvatelé však neztrácejí smysl pro humor. Odpočívají a sluní se na lodích před svými částečně zaplavenými domy, chodí do částečně zaplavených hospod jako obvykle, jen jejich majitelé jim nabízejí nejen pivo, ale také výjimečně dobrý výhled na řeku.

Reklama

Výběr článků

Načítám