Hlavní obsah

Umíme zpracovat vyhořelé jaderné palivo, hlásí Čína

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína vyvinula technologie, které jí umožní zpracovávat vyhořelé jaderné palivo. Oznámila to státní televize. Čína se tak stává po Francii, Británii a Indii čtvrtou zemí na světě, která umí recyklovat jaderné palivo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čínští vědci údajně na vývoji technologií pracovali 24 let. Recyklovaný materiál může znovu sloužit jako palivo pro jaderné elektrárny, jejichž novou generaci plánuje Peking postavit.

Podle státní televize má v současnosti Čína, která je zatím energeticky závislá hlavně na uhlí, zásoby uranu na téměř 70 let. Schopnost znovu zpracovat vyhořelý materiál jí však zajistí palivo na další roky - televize tvrdí, že až na 3000 let.

Čínský hlad po energiích s růstem ekonomiky rapidně roste a země se loni stala největším spotřebitelem na světě, což se odrazilo i ve zprovoznění prvního ropovodu z Ruska do Číny. Slavnostně byl otevřen v sobotu a ročně jím má ze Sibiře do Číny přitéct 15 miliónu tun ropy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám