Hlavní obsah

Na Pobřeží slonoviny provádějí mimosoudní popravy, potvrdila OSN

– Abidžan

Představitel OSN, který vyšetřuje násilí po prezidentských volbách na Pobřeží slonoviny, uvedl, že viděl důkazy o mimosoudních popravách. Simon Munzu sdělil BBC, že jeho muži některé případy už potvrdili.

Článek

„V některých případech byly informace potvrzeny naším personálem z oddělení pro lidská práva, ale v dalších se musíme spoléhat na výpovědi rodinných příslušníků,“ řekl Munzu.

Citoval příklad, kdy jeden muž oznámil, že zmizel jeho strýc a další muž. Teprve po nahlášení byla těla obou nalezena se známkami násilí v márnici.

Organizace hájící lidská práva uvedly, že příznivci poraženého prezidenta Laurenta Gbagby unášeli oponenty. Podle OSN bylo zabito nebo zmizelo na dvě stě lidí, především příznivců vítěze voleb Alassaneho Ouattry.

Vyšetřování násilí komplikuje skutečnost, že bezpečnostní síly věrné Gbagbovi neumožnily zástupcům OSN vstoupit na jedno ze dvou míst, kde měl být masový hrob osmdesáti obětí násilí.

Gbagbo popírá existenci masových hrobů. Munzu jeho slova ale nepovažuje za důvěryhodná, když nepustil příslušníky OSN, aby se na vlastní oči přesvědčili o situaci.

Zástupci OSN byli vyděšeni zprávami, že se označovaly dveře Ouattarových příznivců, i tím, že je vytipovávali na základě kmenové příslušnosti, což by mohlo vést k etnickému násilí a občanské válce. [celá zpráva]

Jedinou dobrou zprávou je, že příznivci poraženého prezidenta Gbagba už zeslabili zastrašovací kampaň vůči příznivcům vítěze voleb.

Krize může řešit amnestie

Krizi na pobřeží slonoviny, která hrozí přerůst v ozbrojený střet, se pokusí vyřešit další mise vyjednavačů ze sousedních zemí sdružených v Hospodářském společenství západoafrických zemí (ECOWAS). Vůdci Beninu, Zeleného mysu, Sierry Leone a Keni podle BBC zřejmě Gbagbovi nabídnou amnestii a azyl, pokud odstoupí. Jinak ho prý sesadí silou. První mise ale neuspěla, kvůli Gbagbově neústupnosti.

Gbagbo odmítá akceptovat výsledky voleb z 28. listopadu, podle nichž vyhrál jeho sok Alassante Ouattara, jehož vítězství uznalo i mezinárodní společenství. Gbagbo má stále pod kontrolou armádu a bezpečnostní složky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám