Hlavní obsah

OSN hrozí prezidentovi Pobřeží slonoviny mezinárodním soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Současný prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo, který se i přes mezinárodní tlak stále zdráhá předat moc svému nástupci, by mohl skončit před mezinárodním soudem. Prohlásila to v pátek vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, která to prý prezidentovi a několika jeho spolupracovníkům sdělila v dopise.

Foto: Reuters

Laurent Gbagbo

Článek

"Mezinárodní soudní systém, který jsme vyvinuli během posledních let, nám dává možnosti, které jsme dříve neměli," upozornila Pillayová.

"Hlavy států a ostatní veřejní činitelé již nemají jistotu, že mohou porušovat lidská práva a že jim to projde," dodala komisařka, která dříve působila jako soudkyně mezinárodního tribunálu.

Pillayová uvedla, že kvůli špatné bezpečnostní situaci nemohli představitelé OSN vyšetřit údajné porušování lidských práv, z něhož jsou viněny vládní ozbrojené složky Pobřeží slonoviny. Vyšetřovatelé také nebyli vpuštěni na místa, na kterých se údajně nachází dva masové hroby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám