Hlavní obsah

Generální tajemník OSN varoval před občanskou válkou na Pobřeží slonoviny

– New York

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v noci na pátek varoval před nebezpečím občanské války na Pobřeží slonoviny. Mohl by ji rozpoutat úder příznivců dosavadního prezidenta Laurenta Gbagby na hotel, kde sídlí jeho nástupce Alassane Ouattara. Pan Ki-mun je znepokojen výzvami Gbagbova režimu podniknout tento útok.

Foto: Reuters

Gbagbovi vojáci střeží mítink jeho příznivců

Článek

Pan Ki-mun uvedl, že je "velmi znepokojen" výzvami k útoku na hotel, v němž se pod ochranou sil OSN nachází Alassan Ouattara. „Jakýkoliv útok na hotel Golf by mohl rozpoutat široké násilí, které by mohlo zažehnout občanskou válku.“ Vyzval všechny, kdo zvažují, že by se útoku účastnili, aby upustili od této nebezpečné akce

K útoku podniknutému "holýma rukama", který by začal 1. ledna 2011, vyzval Gbagbův ministr mládeže.

Přestřelka v Abidžanu

Jednotky OSN jsou připraveny hotel bránit. Už se také dostali do problémů, když jejich patrolující vůz obklíčil zvětšující se dav a vypálili na z blízké budovy. Proto zahájili střelbu do vzduchu, Gbagbo ale tvrdí, že kulky zranily dva jeho mladé příznivce.

Gbagbo, který byl poražen ve volbách, ale vzdát se moci nemíní, odmítá, že by zemi zachvátila opět občanská válka:  „Nevěřím, v občanskou válku. Bude-li však tlak, který vyvolávají, pokračovat, posunou to k válce, ke konfrontaci,“ řekl Gbagbo k situaci, kdy jej Ouattra a jeho příznivci vyzývají k opuštění prezidentského křesla. Dodal, že ani kdyby odstoupil, mír by zaručen nebyl.

Situaci v zemi komplikuje etnické a náboženské rozdělení. Vládnoucí křesťané na jihu opomíjeli muslimský sever. V zemi navíc kromě několika kmenů žije hodně lidí z dalších zemí. Gbagbo stavěl hodně na nacionalismu a xenofobii.

Strach z genocidy

Nový velvyslanec Pobřeží slonoviny v OSN, jmenovaný Alassanem Ouattarou, varoval před pokračování politické krizí, jež přivedla zemi na pokraj katastrofy. "Jedním ze sdělení, které se zde snažím předat, je, že jsme se ocitli na pokraji genocidy," uvedl nový velvyslanec Youssoufou Bamba. [celá zpráva]

Podle příslušníků mírové mise OSN vzrostl po volbách počet zatčených a nezvěstných, jejichž zmizení má údajně na svědomí vláda dosavadního prezidenta Laurenta Gbagby. OSN ale současně uvedla, že počet zatčených a zmizelých se za poslední týden snížil.

Podle páteční zprávy Červeného kříže bylo během povolebního násilí zraněno 590 lidí, z nichž 300 utrpělo vážná zranění. Humanitární pomoc potřebují tisíce lidí, uvedl Červený kříž. Před násilím zemi opustilo na 19 000 lidí.

Obětí může být i více. Vyšetřovatelé OSN nebyli vpuštěni do budovy, ve které se údajně nachází až 80 těl patřících obětem politického násilí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám