Hlavní obsah

Jihoamerické drogové kartely sponzorují al-Káidu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoamerické drogové kartely poskytují milióny dolarů islamistům v severní Africe, aby pro ně zajistili trasy pro dodávky drog do Evropy. Ve čtvrtek to napsal britský deník The Daily Telegraph s odkazem na experty na terorismus.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci al-Káidy v islámském Maghrebu

Článek

Podle odborníků uzavřely kartely s bojovníky al-Káidy v islámském Maghrebu dohodu o poskytnutí osobní ochrany zásilek putujících přes poušť Sahara za podíl na zisku. Experti varují, že peníze mohou sloužit k zaplacení nových rekrutů a financování útoků proti evropským městům.

„Hnacím motorem dohody s al-Káidou v islámském Maghrebu jsou Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC),“ tvrdí navíc Olivier Guitta, washingtonský poradce pro bezpečnost a zahraniční politiku. FARC je levicová povstalecká organizace působící téměř 50 let nejen v Kolumbii, ale i ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru. Spojené státy a Evropská unie považují FARC za teroristickou organizaci.

V minulosti směřovaly drogy z Jižní Ameriky přímo do přístavů ve Španělsku či Portugalsku, ale přísnější kontroly donutily obchodníky ke změně, uvedl britský list. „Když začalo být obtížné využívat přímé trasy, využil FARC příležitost zavést nové v Sahelu a severní Africe. A jelikož oblast kontroluje severoafrická odnož al-Káidy, která měla s pašováním zkušenosti, mělo smysl uzavřít dohodu,“ řekl Guitta.

Al-Káida v islámském Maghrebu, která původně počátkem 90. let vznikla jako radikální opoziční síla vůči sekulární alžírské vládě, je podle jeho Guittových na mateřské organizaci nezávislá. Spojenectví s al-Káidou vyhlásila v roce 2003. Dvojka al-Káidy Ajmán Zaváhrí ho veřejně potvrdil o tři roky později.

Podle zprávy, která cituje alžírské vládní vyšetřovatele, si díky drogám i únosům africká organizace v posledních třech letech přišla na nejméně 130 miliónů dolarů (2,5 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám