Hlavní obsah

Somálští piráti propustili chemický tanker, další loď unesli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálští piráti za výkupné asi 5,5 miliónu dolarů (více než 105 miliónů korun) propustili německý chemický tanker Marida Marguerite unesený v květnu. V Adenském zálivu se však zmocnili dalšího plavidla s nákladem koksu vznikajícího při zpracování ropy. Agentuře Reuters to v úterý sdělil Andrew Mwangura z asistenčního programu východoafrických námořních přepravců v Keni.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Chemický tanker s 22 námořníky plující pod vlajkou Marshallových ostrovů námořní lupiči unesli jižně od Ománu. Výkupné dostali v neděli.

V pondělí se piráti v Adenském zálivu zmocnili nákladního plavidla Ems River s asi osmi námořníky. Nákladní plavidlo, které provozuje německá rejdařská společnost, v době útoku mířila k Suezskému kanálu.

Podle webu námořních sil Evropské unie posádku lodi tvoří Rumun a sedm Filipínců. Loď byla na cestě ze Spojených arabských emirátů do Řecka, když ji piráti asi 320 kilometrů severovýchodně od ománského přístavu Salála přepadli.

Somálské pirátské útoky komplikují námořní dopravu v Adenském zálivu i přes přítomnost vojenských plavidel zemí EU, Ruska, USA a Číny. Piráti za unesené lodě zpravidla požadují vysoké výkupné i ve výši několika miliónů dolarů. V současné době podle námořních sil EU zadržují 26 plavidel s 609 rukojmími.

Reklama

Výběr článků

Načítám