Hlavní obsah

WikiLeaks: USA znepokojuje nadvláda narkobaronů v západní Africe

Americká diplomacie je znepokojena tím, jak se jihoameričtí obchodníci s drogami zmocňují západní Afriky a tento region využívají jako překladiště pro mezinárodní přepravu kokainu. Informace serveru WikiLeaks v neděli publikoval španělský deník El País.

Článek

Boj jihoamerických úřadů proti pašování drog přinutil kartely, aby hledaly nové, "praktičtější" základny, z nichž by posílaly své zboží do Evropy a do Spojených států, napsal El País na základě závěrů americké Agentury pro potírání narkotik (DEA), které se objevily v amerických diplomatických depeších z několika afrických států.

Západní Afrika, kde jsou mnohé země vyčerpané vleklými občanských válek, korupcí a chaosem, se stala v posledních letech centrem zásobování jihoamerickými a v menším měřítku i asijskými drogami a centrem jejich distribuce.

Podle dokumentů, které zveřejnil server WikiLeaks, Američané soudí, že některé země, jako Guinea-Bissau, jsou v rukou zločineckých organizací, zatímco jiné, jako Sierra Leone nebo Libérie, se jim ze všech sil brání.

"Obchod s drogami roste a bez silné politické vůle nebude západní Afrika schopna tuto nebezpečnou morovou ránu zastavit," napsalo v roce 2009 americké velvyslanectví v Sieře Leone.

V diplomatických depeších zveřejněných WikiLeaks se dokonce tvrdí, že v některých případech je do obchodu s narkotiky zapletena i místní vláda. Když se například v květnu 2008 americký velvyslanec v Guinei svěřil premiéru Lansanovi Kouyatéovi se svými obavami ohledně rostoucího obchodu s narkotiky, šéf vlády odpověděl, že prezidentův syn Ousmane Condé je sám "hlavním obchodníkem".

Guinea se podle Spojených států neustále přibližuje svému sousedu, Guinei-Bissau, která je označována jako "první rodící se narkostát v Africe".

Pokud jde o Ghanu, američtí diplomaté jsou rovněž pesimističtí. Konstatovali například, že činitelé místního protidrogového úřadu mají ve svých seznamech telefonní čísla hlavních překupníků drog.

Povzbudivější je situace v Sieře Leone, kde je prezident Ernest Bai Koroma ochoten proti obchodu s drogami bojovat, uvádí se v depeších amerických diplomatů zveřejněných na WikiLeaks.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám