Hlavní obsah

Uctívaný válečný veterán si své strasti vybájil

Novinky, rei
Sydney

Soud v australském Brisbane poslal za mříže předsedu Asociace válečných vězňů, u něhož se zjistilo, že si své prožitky z druhé světové války vymyslel. Rex Crane obdržel trest odnětí svobody na čtyři roky za neoprávněné čerpání penze pro zasloužilé veterány ve výši téměř 700 000 australských dolarů (asi 13,2 miliónu korun). Vzhledem k svému věku 84 let ale za mřížemi stráví jen šest měsíců, uvedla agentura AP.

Článek

„Na vaše chování nelze nahlížet jinak než jako na urážku všech, kdo bojovali, byli zajati, mučeni a zemřeli,“ uvedl v závěrečné řeči soudce.

Navzdory tomu, že nikdy neoblékl uniformu a během války neopustil rodné Adelaide, Crane tvrdil, že bojoval proti Japoncům v džungli malajských ostrovů. Do armády se měl přihlásit ve svých 15 letech, což ho činilo nejmladším vojákem v australských řadách. Crane donedávna úspěšně vyprávěl, že byl v japonském zajetí, kde ho bili bambusovou tyčí, do žaludku mu cpali nevařenou rýži a přibíjeli mu ruce ke stromu. Rovněž prohlašoval, že musel otročit na stavbě železnice u thajsko-barmské hranice.

Na to, že lže, přišel jeden vojenský historik. „Vypadá to, že mě minulost dohnala, že ano?“, reagoval vloni po odhalení opěvovaný „veterán“. „Vždycky jsem doufal, že mi to projde a nikdo nic nepozná,“ dodal s tím, že inspiraci pro svá vyprávění čerpal z historických knih.

Reklama

Výběr článků

Načítám