Hlavní obsah

V Pobřeží slonoviny se po zmanipulovaných volbách šíří násilí

Nejméně pět desítek lidí bylo v posledních třech dnech zabito v západoafrickém státě Pobřeží slonoviny, oznámila z Abidžanu šéfka Úřadu vysokého komisaře OSN.

Článek

Stovky příznivců mezinárodně uznaného vítěze listopadových prezidentských voleb Alassana Ouattary byly podle informací Navi Pillayové uneseny „během noci z domova ozbrojenci v uniformách, doprovázenými příslušníky bezpečnostních a ozbrojených sil a milicí, a těla některých z unesených byla později objevena se stopami podezřelých příčin smrti.“

Další nejméně čtyři tisíce lidí z povstaleckého severu uprchly do sousední Libérie a Guineje z obavy opětovného vzplanutí občanské války, dodala OSN.

Autoritativní dosavadní prezident Laurent Gbagbo, který se vyhlásil vítězem voleb poté, co jím kontrolovaný Ústavní výbor zrušil výsledky ze severních oblastí země, donedávna ovládaných opozičními povstalci, o víkendu vyzval síly OSN a Francie k odchodu ze země.

Foto: Reuters

Laurent Gbagbo

Francouzi se budou bránit

 „UNOCI (Mise OSN v Pobřeží slonoviny) naplní svůj mandát a bude pokračovat v monitorování a prokazování jakýchkoliv porušení lidských práv, nabádání k nesnášenlivosti a násilí nebo útokům na mírové síly OSN,“ reagoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Také jednotky Francie, někdejší koloniální mocnosti, na Pobřeží slonoviny zůstanou, a podle slov francouzské ministryně obrany Michele Alliot-Marieové dostaly povolení „bránit se, pokud budou napadeny“.  Jde zřejmě o dodávání odvahy francouzským usedlíkům, čelícím uměle vyburcovanému nacionalismu domácího obyvatelstva.

Napětí se přeneslo už i do Francie, kde se o víkendu v Paříži střetlo několik stovek Gbagbových  příznivců se sympatizanty Ouattary. Paříž, Londýn i Washington už vyzvaly své občany, aby africkou zemi opustili.

Foto: Thierry Gouegnon, Reuters

Alassane Ouattara

Televize mlčí

Gbagbo, opírající se o armádu, díky jím kontrolované televizi a rozhlasu udržuje obyvatelstvo v přesvědčení, že volby vyhrál a v zemi je klid. Už měsíc ignoruje tlak OSN, západních zemí i Africké unie (AU), aby předal moc Ouattarovi, jenž podle neupravovaných výsledků zvítězil o devět procent, zejména díky hlasům ze severu.

Ouattara sice složil prezidentský slib, ale úřaduje v hotelu v největším městě země Abidžanu díky přímé podpoře sil OSN. Gbagbo neustoupil ani pohrůžce sankcemi ze strany Evropské unie a výzvě OSN. V pondělí večer má o výbušné situaci, hrozící destabilizovat i sousední africké země, jednat Rada bezpečnosti OSN v New Yorku.

Dva prezidenti jedné země
Laurent GbagboAlassane Ouattara
učitel dějepisuekonom MMF
křesťan z jihumuslim ze severu
prezidentem od 2000premiér 1990-93
podporován armádoupodporován OSN, AU a západem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám