Hlavní obsah

Japonsko posiluje armádu kvůli KLDR a Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko mění svojí obrannou politiku kvůli rostoucí vojenské síle Číny. Míní posílit jednotky na jihu země blízko Číně. Plyne to z dokumentu o vojenské strategii na příštích deset let, který přijala japonská vláda. Odráží novou situaci ve světě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Doposud Japonsko kladlo důraz na obranu severních oblastí před Ruskem. Nyní reaguje na změnu rozložení sil v Asii. Podle dokumentu rostoucí vojenská síla Pekingu vyvolává globální obavy.

Počet tanků by měl klesnout na třetinu, naopak počet ponorek se zvýší a letadla modernizují.

„Čína rychle modernizuje své vojenské síly a rozšiřuje své aktivity ve vodách, které ji obklopují,“ uvádí se v dokumentu a zmiňuje se, že čínská armáda a bezpečnostní síly jsou neprůhledné.

Mezi Čínou a Japonskem vzrostlo napětí v září po srážce čínské rybářské lodi a japonského hlídkového člunu u řetězce ostrůvků ve Východočínském moři. [celá zpráva]

Japonsko také nadále buduje protiraketovou obranu kvůli strachu ze severokorejského jaderného arzenálu.

Japonsko po druhé světové válce přijalo ústavní zákon, že jeho armáda bude jen obranná. V poslední době ale zvažuje, že by tuto politiku opustilo. Jeho armáda je větší než britská, má rozvinutý vojenskoprůmyslový komplex, ale zákony mu brání i zbraně vyvážet. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám