Hlavní obsah

Indie mučí vězně v Kašmíru, plyne z tajných depeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červený kříž informoval americké diplomaty o běžně rozšířeném mučení vězňů v indické části Kašmíru, které místní úřady záměrně přehlížejí. Plyne to z tajných diplomatických depeší, zveřejněných WikiLeaks. Červený kříž zprávu nezveřejnil.

Foto: Fayaz Kabli, Reuters

Indický policista zasahuje v Kašmíru proti demonstrantům.

Článek

Delegace Mezinárodního výboru červeného kříže zjistila při návštěvách detenčních center, že indické bezpečnostní síly zadržované mučí. Bití, mučení elektrickým proudem i sexuální zneužívání zadržovaných bylo tak běžné, že to vypadalo, že Indie záměrně mučení přehlíží.

O mučení v Kašmíru ale Mezinárodní výbor Červeného kříže nevydal žádnou zprávu a nevyjádřily se k nim ani Washington ani Dillí.

Kašmír představuje velmi citlivý problém, protože je rozdělen mezi Pákistán a Indii. Separatističtí muslimové by indickou část rádi odtrhli. Snahou je nezvyšovat i tak značné napětí mezi Indií a Pákistánem, které už svedly tři pohraniční války a v současnosti disponují jadernými zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám