Hlavní obsah

Při náletu NATO zahynuli čtyři afghánští vojáci

Novinky,
Kábul/Washington
Aktualizováno

Koaliční síly v Afghánistánu zabily při náletu čtyři afghánské vojáky. Uvedla to ve čtvrtek BBC s odkazem na afghánské úřady provincie Hílmand na jihu země.

Foto: Profimedia.cz

Americká stíhačka F-15E Strike Eagle nad Afghánistánem

Článek

Mluvčí afghánského ministerstva obrany sdělil BBC, že afghánští vojáci byli na hlídce a stali se terčem náletu, protože byli zaměněni za radikály.

NATO uvedlo, že incident vyšetřuje, jeho mluvčí kapitán Ciro Parisi ale uvedl, že zatím nemůže smrt Afghánců potvrdit.

Obama vydá zprávu k situaci v Afghánistánu

Informace o náletu se objevily jen pár hodin před tím, než USA zveřejnily novou strategii pro Afghánistán, kde vedou válku už devět let. Barack Obama v ní uvádí, že ve válce bylo dosaženo dostatečného pokroku, takže bude možné v červenci 2011 začít stahovat první jednotky, přesný harmonogram ale nebyl stanoven.

"Příliv koaličních vojenských a civilních zdrojů spolu s rozšířením cílených útoků jednotek speciálních sil a s posílením bezpečnostních opatření ve vesnicích oslabilo vliv Tálibánu," citovala agentura AP ze zprávy. Pokrok je prý nejviditelnější v někdejších baštách Tálibánu, provinciích Kandahár a Hílmand.

Podle Obamy proto lze v červenci 2011 zahájit odpovědnou redukci sil, ale zmínil, že úspěchy, které dosáhly americké síly, jsou křehké a snadno zvratitelné.

Mluvčí Bílého domu Robin Gibbs už před zveřejněním sdělil: „Zpráva uvádí, že dosahujeme pokroku, ale máme stále řadu potíží.“

Ve zprávě také stojí, že vedení al-Káidy v Pákistánu je oslabené a čelí trvalému tlaku, které je největší od dob, kdy opustilo v roce 2001 Afghánistán

Podle amerického listu The New York Times vedení tajných služeb uvádí, že v Afghánistánu nelze zvítězit, pokud se nepodaří zničit bezpečné přístavy na pákistánské straně hranice a Pákistán nebude radikály sám pronásledovat. Američané podnikají na oblast nálety bezpilotními letadly, ale Islámábád to odsuzuje a v další ofenzívě proti radikálům nepokračuje.

Problémem je korupce

Afghánský prezident Hámid Karzáí, který už dříve uvedl, že chce, aby bezpečnost země od roku 2014 zajišťovaly afghánské síly, v televizi zkritizoval vlastní vládu, že selhala při boji s korupcí. Současně ale zmínil, že v úplatných soukromých bezpečnostních službách a v organizacích rozdělujících pomoc působí řada zahraničních subjektů.

Londýnská nezávislá skupina Chathman House uvedla, že nefunkční afghánská justice pomáhá vzbouřencům. Korupce, vzrůstající nerovnost a absence odpovědnosti vzdaluje lidi od státu a přivádí je do náručí Tálibánu.

Humanitární situace se zhoršuje

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) zmínil, že humanitární situace se v Afghánistánu zhoršuje. Zmínil rostoucí počet civilních obětí bojů, vyhánění obyvatel a špatnou lékařskou péči. Jen v kandahárské nemocnici v roce 2010 přijali 2650 zraněných, což představuje nárůst o 26 procent ve srovnání s rokem 2009.

Podle zprávy konflikt vstoupil do nové, temnější fáze, ve které vzrůstá případů, kdy ozbrojené frakce brzdí humanitární aktivity včetně poskytování zdravotní péče, nebo distribuci potravin a pitné vody narůstajícímu počtu uprchlíků. Mnohdy si ji přímo přisvojují.

„Jedna ozbrojená skupina požadovala jídlo a přístřeší večer i následující den, další zase chtěla vědět, proč jejím nepřátelům byl poskytnut bezpečný úkryt,“ uvádí Reto Stocker, který vede komisi Červeného kříže v Afghánistánu. Zmiňuje také výhrůžky zdravotnickému personálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám