Hlavní obsah

Loď s uprchlíky narazila na útesy, potvrzeno 27 obětí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Nejméně 27 obětí si ve středu ráno vyžádalo lodní neštěstí u australského Vánočního ostrova. Dalších 41 osob se podařilo zachránit, když na rozbouřeném moři narazila na útes malá dřevěná loď plná imigrantů. Jeden člověk doplaval na břeh sám. Tři ze zachráněných jsou v kritické stavu.

Článek

Záchranáři vytáhli z vraku a moře 27 obětí. Dalších 41 lidí se podařilo zachránit, uvedli.

Loď narazila na rozbouřeném moři do skály útesu Vánočního ostrova. Zastupující australský premiér Wayne Swan nehodu potvrdil: „Loď pašeráků lidí narazila do skal. Část lidí byla zachráněna, ale bohužel byla vytažena i těla.“ O padesáti obětech informovala skupina Létající doktoři, která tam pomáhá.

Podle očitého svědka neštěstí Simona Prince zřejmě lodi selhal motor. „Házelo je to zpátky a dopředu směrem k zubatým vápencovým útesům.“ Po hodině loď narazila na skálu s „nechutným praskáním“.

„Bylo to děsivé. Rozdrcená těla, mrtvé děti, vše to bylo pořádně hnusné,“ dodal Prince.

Zoufalství ve vlnách 

I další svědci popisují dramatické okamžiky po havárii, které vyburcoval křik lidí. "Hodili jsme jim z útesů do moře provazy a museli jsme jim hodit stovky záchranných vest, ale nikdo se těch provazů nechytil," řekl Kamar Ismail ze správy ostrova.

"Asi 15 až 20 lidí se dostalo k záchranným vestám, ale ve vodě byla samá těla,“ dodal. „Jsou tu mrtvá nemluvňata, mrtvé ženy a mrtvé děti. Vlny byly velmi vysoké.“

Loď se roztříštila

Podle dokumentaristy Philipa Stewarta se loď po nárazu na skály rozpadla na kusy. Sám viděl sedm přeživších. Podle něj byly podmínky na moři tak obtížné, že se záchranáři nemohli dostat blíže k tonoucím, aby jim pomohli. „Mávali a křičeli a volali o pomoc. Tragédie pokračovala nějakou dobu a my jsme viděli, jak se lidé topí. Nemohli se dostat z lodi, když narazila na skály. Viděli jsme člověka, jak skočil z vraku a plaval k záchranářům a byl zachráněn. Viděli jsme ale taky, jak se mezitím ostatní utopili.

Jeden ze svědků řekl televizi SkyNews: "Viděli jsme lidi, jak se topí. Bohužel voda je házela na skály."

Vánoční ostrov patří Austrálii, a proto tam míří mnoho migrantů z Iráku, Afghánistánu a Srí Lanky. Na ostrově je záchytné středisko pro azylanty. Na udělení azylu zde v současnosti čekají 3000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám