Hlavní obsah

Indonésie si chce postavit nové hlavní město

– Jakarta
Právo, los

Prach, špína, smog, nekonečné davy lidí, obrázek dnešní Jakarty. Desetimiliónové město však zřejmě z map v roli metropole asijské Indonésie zmizí. Tamní vláda si zcela vážně pohrává s myšlenkou, že jako sídlo všech ústředních orgánů, ekonomické srdce země a její výkladní skříň vybuduje zcela nové hlavní město.

Foto: Profimedia.cz

Ulice v Jakartě jsou přeplněné

Článek

Myšlenku podpořil indonéský prezident Susilo Bambang Judhojono. „Bereme tento nápad vážně. Prezident považuje za pochopitelné zvažovat přesun hlavního města, jestliže má problémy s ubytováním obyvatel a ohrožují je přírodní živly, jako zemětřesení, povodně a podemílání půdy,“ řekl jeho poradce Velix Wanggai.

Foto: Profimedia.cz

Jakarta je plná kontrastů, výstavné čtvrti lemují chudinské.

Supermetropole se má zrodit na základech městečka Jonggol, ležícího 50 kilometrů jižně od Jakarty. „Bezvýznamný shluk drobných domků s červenými střechami, uprostřed banánových plantáží a třpytivě podmáčených rýžových polí je zatím pouhou tečkou na mapě, už teď ale předurčenou k velké budoucnosti,“ napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jakarta je v noci rušná.

Inspirace Brasílií?

Nová metropole by se podle představ indonéských představitelů měla stát symbolem nové éry. Počítá se s angažováním nejslavnějších architektů, s dokonalým propojením potřeb obyvatel a ohledu k životnímu prostředí.

Foto: Crack Palinggi, Reuters

Nová elektrárna budovaná na severu Jakarty

O architektonickém stylu se zatím nemluví, ovšem podle expertů jde o příležitost vytvořit novou Brasílii, uhnětenou geniální rukou architekta Oscara Niemeyera. Brasília vznikla v pusté divočině a převzala brazilské metropolní žezlo roku 1960 od Rio de Janeira. Zrodila se z podnětu prezidenta s českými předky Juscelina Kubitscheka, její půdorys ve tvaru ptáka vymyslel urbanista Lúcio Costa.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Jakarty

Centrum – katedrála, prezidentský palác, sídlo Kongresu a ministerstev – je dílem právě Niemeyera, stalo se klasikou moderní architektury a dostalo se na seznam kulturního dědictví UNESCO. Dnes má Brasília dva milióny obyvatel.

Náklady budou gigantické

Stěhování metropole je ale ohromná finanční investice, která se nemusí vrátit, připomíná regionální ekonom Tim Condon.

Foto: Supri, Reuters

Práce na připojení nových domů na předměstí Jakarty na infrastrukturu

„Pár úředníků si sedne do luxusních kanceláří s pěkným výhledem, ale to taky může být vše. Člověku na ulici, který se snaží najít práci v textilce, to výplatu nezvýší. Nevidím v tom pro stát žádný přínos, máme řadu jiných problémů,“ doplnil ho indonéský ekonom společnosti CIMB Research Song Seng Wun.

Upozornil, že například vybudování Astany, nového hlavního města Kazachstánu s centrem plným prosklených mrakodrapů, přišlo před více než deseti lety na 12 miliard dolarů (zhruba 216 miliard českých korun).

Foto: Profimedia.cz

Centrum Jakarty v noci

Výdaje na plánovaný přesun centrálních úřadů a státních firem ze Soulu do 150 km vzdálené nové metropole Jižní Koreje se mají vyšplhat dokonce na 19 miliard dolarů.

A Brasila byla zcela záměrně postavena daleko od stávajících center země, aby podpořila rozvoj do té doby málo využívaných oblastí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám