Hlavní obsah

Vítěz čínské Konfuciovy ceny míru o ní nikdy neslyšel

– Peking
Právo, pur

Čínská první Konfuciova cena míru má už laureáta: čestného předsedu tchajwanského Kuomintangu (KMT) Lien Čchana (75). Ovšem s tím, že Lien se na čtvrteční prezentaci v pekingském hotelu – den před udělením Nobelovy ceny míru vězněnému čínskému disidentovi Liou Siaopoovi (54) – neobjevil a ocenění za něj před TV kamerami převzala šestiletá místní holčička.

Foto: Profimedia.cz

Za Lien Čchana převzala cenu šestiletá místní holčička.

Článek

„Děti symbolizují mír a budoucnost,“ prohlásili organizátoři s tím, že Lien získal cenu s odměnou 15 tisíc dolarů za úsilí o „budování mírového mostu mezi pevninou a Tchaj-wanem“. Sám se prý nemohl zúčastnit z „důvodů každému známých“ – zjevně ale nikoli nositeli, poznamenala ironicky CNN.

„O takové ceně jsme neslyšeli“

„Nikdy jsme o takové ceně neslyšeli a Lien samozřejmě nemá v plánu ji přijmout,“ zareagoval už ve středu večer podle listu Tai pei Times ředitel Lienovy kanceláře Tching Jüan-čchao. „Víme, kdo je Konfucius, ale o ceně nevíme vůbec nic,“ doplnil pro CNN.

Také Kuomintang byl zdrženlivý, nicméně obhajoval Lienův přínos radikálnímu zlepšení vztahů přes Tchajwanskou úžinu.

V dubnu 2005 se bývalý tchajwanský viceprezident stal prvním předsedou KMT, který navštívil Peking od útěku Čankajškových nacionalistů na ostrov v roce 1949. Při průlomové návštěvě se setkal s čínskou „jedničkou“ Chu Ťin-tchaem a inicioval pravidelnou komunikační platformu pro KMT a KS Číny. Peking mu na oplátku nabídl dvě pandy jako gesto dobré vůle vůči Tchaj-wanu.

Lien poté, co v srpnu 2005 odstoupil z funkce předsedy KMT, vztahy s čínskými činiteli dál prohluboval. Nynější tchajwanský prezident a šéf KMT Ma Jing-ťiou ve sbližování pokračuje.

Na Nobelovu ceremonii oceněný Číňan nesmí

Na Konfuciovu cenu míru bylo prý osm kandidátů, mezi nimi Mahmúd Abbás, Bill Gates, Jimmy Carter či Pekingem vybraný převtělenec posledního pančhenlamy, druhého nejvyššího představitele tibetského buddhismu.

Hodinová ceremonie a tisková konference v Pekingu byly podle CNN spíchnuté na poslední chvíli s vypadávajícím mikrofonem, nepříjemnými prostoji a špatným anglickým překladem.

Podle agentury AP se návrh na vyhlašování Konfuciových cen objevil před třemi týdny v čínském listu Global Times coby odpověď na Nobelovu cenu míru, která letos Čínu rozlítila. Ta Liou Siao-poa označuje za „kriminálníka“. Organizátoři Konfuciovy ceremonie odmítli sdělit, zda budou sledovat páteční Nobelovu slavnost na počest disidenta, spoluautora prodemokratické výzvy Charta 08 v norském Oslu.

Lioa bude v sále symbolicky zastupovat prázdná židle s fotografií. Disident si odpykává trest vězení na 11 let. Do Osla se nesměli vypravit ani jeho příbuzní. Čínská policie drží i jeho manželku v domácím vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám