Hlavní obsah

Ve Žluté řece plavou stovky mrtvol, lidé se živí jejich "lovem"

Novinky, Vladimír Michna

Žlutá řeka (Chuang-che) v čínské provincii Gansu je v poslední době záhadným místem. Tamní rybáři z vod slavného toku vytahují desítky mrtvých těl a tato činnost je pro ně lukrativním byznysem, protože je prodávají rodinám pozůstalých. Informuje o tom ve své reportáži CNN.

Foto: Profimedia.cz

Žlutá řeka v Číně

Článek

Oblast okolo Žluté řeky obklopená majestátními horami byla označována za kolébku čínské civilizace. V poslední době se zde však rozmohl umrlčí byznys. A to i přesto, že úřady toto "podnikání" nedávno zakázaly.

Za vyzvednutí lidských ostatků, mnohdy značně fragmentovaných, se vyplácejí zajímavé částky. Těla jsou poté předávána k identifikaci.

CNN nezvyklé obchodování ukázala na příkladu čtyřiadvacetiletého Lun Luna, který se se svým kolegou plaví po Žluté řece na západě Číny. Jejich prací však není lov ryb, nýbrž vyzvedávání mrtvých těl z vody. Tvrdí, že mrtví jsou sebevrazi nebo oběti vražd pocházející z metropole Lannčou ležící 20 kilometrů západně. Za tento rok se jim podle jejich slov podařilo takto vytáhnout asi stovku mrtvol.

Podle úřadů jsou mezi mrtvými také ti, kteří se utopili nebo zahynuli při nějaké nehodě. Jiní podnikavci propagují svůj byznys velkým nápisem o „lovení těl“ nasprejovaným na skalách nebo na zdech domů.

Foto: Novinky

Lun Lun reportérovi CNN ukázal několik těl, která nedávno vylovil. Teď jen čeká na to, aby je rodiny identifikovaly.

Všechna těla podle něj plavou obličejem dolů poblíž břehů, jsou nafouknutá a končetiny se pohupují s vlnami.

Mrtvoly z města se podle Lun Luna dostávají až k nim kvůli změnám v průtoku řeky, kterou vyvolala hydroelektrická hráz postavená dva kilometry nahoru proti proudu.

Viděl jsem stovky těl plout dolů po proudu. Shromažďují se zde a lovíme je jedno po druhém.
Lun Lun

Lun Lun účtuje rodinám 3000 jüanů (asi 8550 korun) jen za přenos mrtvoly k identifikaci. Za to, že převeze tělo rodině, si bere ještě mnohem víc.

„Viděl jsem stovky těl plout dolů po proudu. Shromažďují se zde a lovíme je jedno po druhém,“ říká Lun Lun.

Wej Jinpeng, další z lovců těl, říká, že mrtvoly vyzvedává již od roku 2003, ročně jich vytáhne stovku. Nedávno však vláda tuto činnost zakázala. Rybáře straší i místní média, aby se na řeku za touto prací nevydávali.

„Policie mě již několikrát pokutovala. Nelíbí se jim, co dělám. Peníze, které jsem dřív vydělával, už nemám,“ stěžuje si Wej.

Podle místních ale dělají práci jako všichni ostatní. „Někdo to musí dělat. Jinak může být naše řeka plná mrtvol,“ říká jedna z tamních obyvatelek.

Lun Lun i přes hrozbu pokut a zákazů bude ve své práci pokračovat. Opustil školu příliš brzy a toto je dobrý způsob obživy, navíc pomáhá rodinám mrtvých, říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám