Hlavní obsah

Novozélanďan ve 12 letech zastřelil kamaráda, dostal 20 měsíců

Gisborne

Soud na Novém Zélandu poslal na 20 měsíců do nápravného zařízení pro mladistvé teprve 13letého hocha. Ten loni ve věku 12 let na východě země po hádce zastřelil svého o rok mladšího kamaráda.

Článek

Chlapci byli na lovu v zátoce Tolaga. Červencová hádka o tom, zda s sebou na lov vzít nůž, skončila střelbou. Odsouzený, jehož jméno není možné zveřejňovat, nabil zbraň dvěma náboji a oběti Tristanu Papunimu poručil, aby ho nerozčiloval. Když se k němu kamarád otočil zády, zasáhl jej do ramene. Hoch později následkům zranění podlehl.

Chlapec se k soudu, který ho už v říjnu uznal vinným ze zabití, dostavil v doprovodu matky. Původně mu hrozil za vraždu vyšší trest. Soud obvinění překvalifikoval na základě posudku znalce, jenž připustil možnost, že poloautomatická puška v chlapcových rukou mohla vystřelit sama.

Hoch se stal druhým nejmladším Novozélanďanem odsouzeným za zabití. Trest čeká  také jeho 44letého otce, za maření úředního výkonu si odpyká dva roky. Soud ho potrestal za to, že tvrdil, že puška, z níž se střílelo, patřila oběti, což nebyla pravda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám