Hlavní obsah

Zajatý voják USA se objevil na nahrávce, dle Tálibánu se obrátil na islám

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské povstalecké hnutí Tálibán v úterý zveřejnilo nové video s americkým vojákem Bowem Bergdahlem. Toho povstalci zajali téměř před rokem a půl a od dubna o něm nebyly žádné zprávy. Podle únosců se Američan obrátil na islám.

Článek

Třiadvacetiletý vojín ze státu Idaho byl zajat loni v červnu v jihovýchodní provincii Paktika, kde působí i Češi. Afghánského vojáka, který byl s Bergdahlem na patrole, tálibové zabili.

Nové video trvá tři čtvrtě hodiny. Voják na něm je hubený a bez vousů, které si předtím nechal narůst, má na sobě košili a ve tváři zranění. Po jeho boku stojí tálibánský velitel Muláví Sangín, který dříve hrozil, že ho zabije. Není patrné, kdy, kde a jak bylo video pořízeno.

Je to už čtvrtý záznam s týmž vojákem, který Tálibán zveřejnil. Na tom posledním z dubna muž prohlásil, že válka v Afghánistánu je jen bezcenným ničením lidských životů, a vyzval USA, aby se zasadily o jeho propuštění a přistoupily na požadavky tálibů. „Jsem vězeň, chci domů. Úpěnlivě vás prosím, nechte mě jít domů,“ řekl.

Bergdahl je považován za jediného vojáka USA, jehož Tálibán drží. Dříve za jeho propuštění hnutí požadovalo milión dolarů a propuštění 21 povstalců zadržovaných Američany.

Podle Tálibánu Bergdahl v srpnu přistoupil na islám a povstalcům pomáhá vyrábět výbušniny a instruuje je, jak nastražit léčku. „Někteří mí spolubojovníci si myslí, že jenom předstírá, že je muslim, aby mu neuřízli hlavu. Moc se bál, že přijde o hlavu, když ho chytili, ale už je v přítomnosti bojovníků uvolněnější,“ řekl Hadži Nadím, zástupce velitele Tálibánu v Paktice.

Reklama

Výběr článků

Načítám