Hlavní obsah

Američtí vojáci mají novou „chytrou zbraň“

Právo, BBC, mcm

Americká armáda nasadila v Afghánistánu novou „chytrou“ zbraň, známou zatím jen pod kódovým označením XM-25. Generálové doufají, že nová automatická puška ovlivní tamní konflikt s Tálibánem a „změní hru“ v jejich prospěch.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Nová zbraň je něco jako malé superpřesné dělo. Její projektily totiž navádí laser s přesností na několik metrů. Speciální náboje ráže 25 mm, vyvinuté pro tuto pušku a obsahující vysoce výbušnou trhavinu, fakticky fungují jako malé granáty.

Náboje lze naprogramovat tak, že vybuchnou nejen při nárazu do cíle, ale ve kterémkoli bodě své balistické dráhy. Lze je tedy použít proti nepříteli, který se skrývá za nějakou překážkou, za zdí nebo v zákopu. Shora totiž obvykle chráněn není, a když se na něj snese vražedný déšť ocelových střepin, může jej to vyřadit z boje.

Podle Richarda Audetta, který se podílel na vývoji XM-25, je nová puška první zbraní pro pěchotu, která využívá „chytré“ technologie. „Voják s ní v zásadě zachází tak, že najde cíl, vyšle k němu laserový paprsek, který určí vzdálenost, tak získá upřesněný záměrný bod, podle něj upraví náměr a zmáčkne kohoutek. Řekněme, že jste naměřili 543 metrů. Když stisknete spoušť, zbraň se nabije a odpálí střelu na vzdálenost 543 metrů plus minus jeden, dva nebo tři metry,“ uvedl Audette.

Reklama

Výběr článků

Načítám