Hlavní obsah

Čína blokuje vstup na WikiLeaks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína zablokovala přístup na internetový portál WikiLeaks, kde jsou průběžně zveřejňovány interní dokumenty americké diplomacie. Podle agentury AP chce Peking zabránit tomu, aby se k obyvatelům dostaly informace o jednáních čínských politiků, které neodpovídají oficiální linii.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Při pokusech připojit se na hlavní stránku WikiLeaks nebo přímo do sekce, kde jsou zveřejněny americké diplomatické depeše, se ve středu uživatelům v Číně zobrazilo upozornění, že stránka byla odstraněna. Stejné upozornění se podle AP obvykle objevuje u stránek, k nimž Čína blokuje přístup. Podle agentury není jasné, kdy Peking blokádu spustil.

Čína omezuje přístup svých obyvatel k internetovým stránkám, které obsahují informace zaměřené proti režimu. Automaticky jsou blokovány stránky disidentů, omezený je i přístup k mezinárodním sociálním sítím jako jsou Facebook a Twitter. Počítačově zdatnější uživatelé ale dokážou blokádu obejít.

Na WikiLeaks už se několik informací o Číně objevilo. Podle jedné ze zveřejněných depeší je Peking srozuměn s tím, že po kolapsu KLDR se Korejský poloostrov sjednotí pod vládou Soulu, což je v rozporu s tím, že Čína oficiálně podporuje KLDR. Zhroucení Severní Koreje přitom kabelogram předpokládal do tří let od smrti současného vládce Kim Čong-ila. [celá zpráva]

Vzhledem k tomu, že jde  o zprávu původem z Jižní Koreje, je otázkou, zda v tomto případě nebylo přání otcem myšlenky, protože přesně totéž si přeje Soul.

Další dokument obviňoval Peking ze zorganizování hackerského útoku proti vyhledávači Google a z vykradení e-mailových účtů. [celá zpráva]

Čína se k obsahu depeší odmítla vyjádřit. "Doufáme, že americká strana odpovídajícím způsobem záležitost vyřeší," uvedlo pouze ministerstvo zahraničí v souvislosti s únikem amerických diplomatických depeší na veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám