Hlavní obsah

Londýnský taxikář jezdí bojovat za Tálibán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Londýně žije množství Afghánců, kteří odsud na pár měsíců odjíždějí zpět do vlasti, aby tam bojovali po boku povstalců z hnutí Tálibán. Informoval o tom deník The Guardian, který v severním Afghánistánu narazil na muže, jenž se většinu svého času v Londýně živí jako taxikář.

Foto: Wahdat , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Pracuji jako taxikář. (V Británii) dobře vydělávám, víte. Ale tito lidé jsou mí přátelé a má rodina a je mojí povinností přijít a vést po jejich boku džihád,“ uvedl muž, jehož jméno list zatajil. Doplnil, že do Afghánistánu jezdí na tři měsíce a působí jako velitel v nižších patrech hierarchie Tálibánu.

„Takových jako já je v Londýně mnoho. Celý rok shromažďujeme peníze na džihád a pak sem přijíždíme bojovat, když můžeme,“ poznamenal dál muž s tím, že v oblasti bojuje i jeho bratr, který také žije ve východní části britského hlavního města.

Už loni se v médiích objevily zprávy o tom, že během rádiové komunikace mezi povstalci byly zachyceny hlasy s anglickým přízvukem. Podle serveru MSNBC se rovněž na těle jednoho zabitého tálibánce našlo tetování značící podporu anglickému fotbalovému týmu Aston Villa.

Reklama

Výběr článků

Načítám