Hlavní obsah

Indická vesnice zakázala svobodným ženám používat mobilní telefony

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lank

Indická vesnice Lank se rozhodla zakázat svobodným ženám používání mobilních telefonů. Důvodem jsou prý obavy, že ženy telefonem domlouvají nepovolená manželství, za které hrozí i trest smrti. Svobodní muži mohou používat mobily výhradně pod dohledem svých rodičů, ženy vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní telefony už nemohou svobodné ženy v indické vesnici používat.

Článek

Indická ženská hnutí kritizují tamější rozhodnutí a označují ho jako zpátečnické a neférové. Tamější orgány však tvrdí, že v jejich oblasti jsou svatby mezi členy stejného klanu vzhledem k hinduistickým zvyklostem zakázány a právě mobilními telefony byla většina z nich zařizována. Stejně tak však jde i o stále častější případy nevěry, často právě se členy stejného klanu.

V konzervativních vesnických oblastech často hrozí i extrémní tresty za neoficiální vztahy. Vrcholem jsou pak tzv. zabití pro zachování rodinné cti. V některých případech vesnické rady tyto tresty pro provinilce přímo nařizovaly a policie se vždy jen těmto činům snažila zabránit.

Vesnice Lank se prý obává toho, že si mladí muži a ženy tajně volají a domlouvají vztahy, které však tamější zvyky nepřipouštějí. Jen v posledním měsíci byla v oblasti Muzaffarnagar, kam spadá i vesnice Lank, zaznamenáno asi 34 opuštění právoplatných partnerů či mimomanželských vztahů. Z těchto případů vzešlo celkem osm zabití v zájmu zachování rodinné cti.

"Tři dívky byly popraveny mužskými členy svých rodin poté, co měly intimní styk s chlapci ze stejného klanu," uvedl jeden z policistů a dodal, že podle místních zvyklostí jsou chlapci a dívky z jednoho klanu považováni takřka za sourozence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám