Hlavní obsah

Většina obyvatel Afriky bude brzy žít ve městech

Novinky, rei
New York

Afrika se urbanizuje nejrychleji ze všech kontinentů a již v roce 2030 bude většina jejích obyvatel žít ve městech. Vyplývá to ze zprávy OSN.

Foto: Profimedia.cz

Tržiště v Lagosu

Článek

„Lidé chtějí lepší budoucnost a věří, že ji ve městech najdou,“ uvedl ředitel agentury OSN pro životní prostředí Joan Clos. Kromě chudoby jsou podle něj příčinou stěhování venkovanů do měst zemědělské reformy.

Počet obyvatel afrických měst se má v příštích 40 letech více než ztrojnásobit. Clos upozornil, že Afrika bude muset začít do městské infrastruktury a zástavby více investovat, jinak hrozí nekontrolovatelný růst chudinských čtvrtí. Státy subsaharské Afriky se podle něj mají poučit u zemí na severu, kde za poslední dvě desetiletí snížili počet slumů téměř na polovinu.

Největším městem černého kontinentu už brzy nebude egyptská metropole Káhira, nýbrž nigerijský Lagos. Očekává se, že v roce 2015 bude mít 12,4 miliónu obyvatel. Skokově naroste populace například i v Kinshase v Demokratické republice Kongo – v příštích deseti letech o 46 procent, uvádí zpráva.

Dokument zmiňuje též ohrožení měst na západním pobřeží kontinentu kvůli klimatickým změnám, v důsledku čehož by mohly milióny lidí přijít o střechu nad hlavou. Podle zprávy každoročně moři ustoupí 20 až 30 metrů pevniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám