Hlavní obsah

Do novozélandského dolu míří druhý robot

Novinky,
Wellington

Druhý robot byl vyslán do uhelného dolu na Novém Zélandu, aby pátral po 29 hornících, kteří jsou nezvěstní od páteční exploze, informovala v úterý BBC. První robot, vyslaný do dolu u řeky Pike, se porouchal.

Foto: Reuters

Vrtání boční šachty, která má otestovat vzduch v dole.

Článek

K dokončení se také blíží zkušební vrt, který by měl zjistit, jaký je v dolu vzduch. Podle policie stále ještě není prostředí v dolu natolik bezpečné, aby se tam dal vyslat tým záchranářů.

„Je to extrémně nebezpečná situace,“ uvedl policejní komisař Howard Broad. Podle něj stále hrozí sekundární exploze, i když zatím nebylo uvedeno, co způsobilo páteční výbuch v hloubce 2,5 kilometru. [celá zpráva]

Vedení dolu je však přesvědčeno, že stále panuje naděje na záchranu havířů. „Myslím, že je zřejmé, že tam nesedí 29 horníků a nečekají, až budou zachráněni. Kolik z nich tam je, nevím, ale tito lidé potřebují být zachráněni a já čekám, že je uvidím,“ řekl v novozélandském rozhlasu ředitel Peter Whithall.

Dodal, že zbývá vyvrtat posledních 10 metrů ze 162, aby se zjistilo, jaký je v dole vzduch. To by podle něj mělo být dokončeno přes noc.

Podle něj měl každý horník na zádech láhev s kyslíkem na třicet minut, což je dostatečné množství, aby se dostal ke kyslíkovým zásobníkům v dole, které by horníkům v podzemí měly umožnit přežít i v případě, že je tam vysoká koncentrace kysličníku uhelnatého a metanu.

Nezvěstných je 24 Novozélanďanů, dva Australané, dva Britové a jeden Jihoafričan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám