Hlavní obsah

Do zavaleného novozélandského dolu spustí robota

Wellington
Aktualizováno

Novozélandští záchranáři se chystají spustit robota do uhelného dolu, v němž se po páteční explozi pohřešuje 29 horníků. Robot má v zavaleném dole prověřit hodnoty koncentrace nebezpečných plynů, kvůli kterým policie stále odmítá pustit do dolu záchranáře. Policie neztrácí naději, že havíři budou z dolu úspěšně zachráněni. Poprvé ale připustila možnost, že všichni nemuseli výbuch přežít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do zavaleného novozélandského dolu spustí robota Video: Reuters

 
Článek

"Zůstáváme optimističtí a věříme, že to je a bude pátrací a záchranná akce," řekl policejní velitel Gary Knowles. "Jsme ale připraveni na všechny možnosti, mezi které patří i možné ztráty na životech," dodal.

Na povrchu sílí zlost a frustrace vyvolávané váznoucími záchrannými pracemi a nejistotou ohledně osudu pohřešovaných horníků, napsala agentura Reuters.

Zaznívají i hlasy zpochybňující připravenost novozélandského důlního průmyslu - považovaného za jeden z nejbezpečnějších na světě - čelit podobným katastrofám.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Policistka utěšuje příbuznou jednoho ze zavalených horníků.

Dole jsou nebezpečné plyny a vysoká teplota

Robot poskytnutý novozélandskou armádou bude modifikován tak, aby bylo zaručeno, že nevyvolá jiskření, které by mohlo zapálit metan. Bezpečně spuštěn do dolu má být podle očekávání v pondělí odpoledne místního času. S pomocí robota chtějí záchranáři zjistit, zda byla hlavní šachta při explozi zablokována.

Z Austrálie bylo letecky přepraveno speciální zařízení pro měření a analýzu úrovně toxických plynů. Testy prováděné každých 30 minut ale stále ukazují vysokou koncentraci nebezpečných plynů. Knowles uvedl, že vzduch v dole ohřívá zatím neznámý zdroj tepla.

Po páteční explozi se podařilo z dolu na západě novozélandského Jižního ostrova dostat jen dvěma lidem, 29 horníků se pohřešuje a dosud s nimi nebylo navázáno spojení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám