Hlavní obsah

V zavazadlech letadla mířícího z Afriky do Mnichova našli rozbušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Windhoek
Aktualizováno

V zavazadle na namibijském letišti Windhoek byl nalezen podezřelý balíček s tikajícím časovacím zařízením a rozbuškou. Zavazadlo mělo být naloženo do letadla společnosti LTU/Air Berlin mířícího do Mnichova, uvedla SkyNews.

Článek

Německý federální úřad pro boj se zločinem oznámil, že zavazadlo bylo zajištěno ještě před naložením do letadla. Při rentgenové kontrole namibijské úřady v jednom zavazadle odhalily baterie, které byly spojeny kabelem s roznětkou a běžícími hodinami. Podle mluvčí letecké společnosti byl stroj již naložen, když bylo podezřelé zavazadlo objeveno v hale, kde předtím byla uložena zavazadla pasažérů letu Air Berlin. Letoun pak byl znovu vyložen a zavazadla znovu zrentgenována.

Podle SkyNews v zavazadle bylo časovací zařízení, rozbuška, ale nikoli nálož. Stanice uvedla, že je to překvapivé, protože rozbušky patří k nejobtížněji sehnatelným částem bomb, zatímco náloží je v Namibii naprostý dostatek, protože je tam hodně dolů.

Stroj s 296 cestujícími podle AP odletěl z Windhoeku se zpožděním a v Mnichově přistál ve čtvrtek ráno se všemi cestujícími. Zavazadlo zůstalo v Namibii k dalšímu zkoumání. Němci vyslali do Windhoeku experty.  Podle prvních výsledků vyšetřování mohlo jít o nákladní zásilku a nikoli o osobní zavazadlo.

Mluvčí společnosti Air Berlin agentuře AP řekla, že v zavazadle se nenašly žádné výbušniny. Zároveň podle ní není jasné, do jakého letadla bylo zavazadlo určeno.

Německu hrozí útok

Německá vláda ve středu varovala, že zemi hrozí koncem listopadu teroristický útok, a rozhodla proto o zpřísnění bezpečnostních opatření na letištích a nádražích. [celá zpráva]

Informace o teroristickém nebezpečí poskytly Německu zahraniční rozvědky, uvedl ministr vnitra Thomas de Maiziére. Podle něj existují konkrétní stopy, které hrozbu potvrzují.

BBC ale uvádí, že zatím není jasné, zda tento balíček je součástí chystaného útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám