Hlavní obsah

USA chtějí v Afghánistánu válčit ještě nejméně čtyři roky

New York

Spojené státy chtějí v Afghánistánu bojovat ještě nejméně čtyři roky. Deníku The New York Times to řekly zdroje z americké administrativy. Bílý dům podle listu nicméně stále trvá na ohlášeném začátku stahování vojáků ze země příští rok v létě.

Foto: Peter Andrews , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Washington chce ale zároveň povstaleckému hnutí Tálibán a Afgháncům dát najevo, že nepůjde o významný odchod vojáků a že USA tamní bojiště neopouštějí.

Povstalci podle amerického listu úspěšně namlouvají Afgháncům, že se v roce 2011 ze země stáhne všech 100 000 amerických vojáků. Lidé pak například nejsou ochotni se spojenci spolupracovat, protože se bojí odplaty Tálibánu po odchodu aliančních vojáků. Američané proto hodlají dát jasně najevo, že v zemi nadále zůstávají a hodlají tam bojovat nejméně do konce roku 2014.

Spojené státy zaútočily na Afghánistán na podzim 2001, když tehdy vládnoucí hnutí Tálibán odmítlo vydat teroristu Usámu bin Ládina. Ten v zemi navíc pobýval jako vážený host režimu a al-Káida zde měla výcvikové tábory.

Tálibánský režim byl rychle svržen, ale jeho představitelé, stejně jako představitelé al-Káidy s bin Ládinem v čele, unikli. Od té doby nabývá Tálibán na síle. USA letos výrazně posílily vojenskou přítomnost v Afghánistánu, nepříznivý vývoj konfliktu se jim ale zatím nepodařilo zvrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám