Hlavní obsah

Obama navštívil mešitu, aby zlepšil vztahy s muslimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Americký prezident Barack Obama ve středu při své návštěvě Indonésie navštívil největší mešitu v zemi. Promluvil také na univerzitě k 6000 lidem.

Článek

Návštěva mešity měla podtrhnout jeho předchozí vyjádření, že Spojené státy nebojují s islámem. Úctu k této víře vyjádřila i Michelle Obamová, která do mešity přišla s šátkem zakrývajícím vlasy, přestože to indonéské zákony od nemuslimských žen nevyžadují.

V době, kdy Obamovi navštívili mešitu, se u objektu sešlo na 150 demonstrantů. Policie jim zabránila, aby se k americkému prezidentovi přiblížili.

Foto: Crack Palinggi , Reuters

Demonstrace členu hnutí Hizbut Tahrir proti návštěvě Obamy v Indonésii

Obama dal Indonésii za vzor

V projevu pak Obama dával Indonésii, která je nejlidnatější muslimskou zemí, za příklad náboženské tolerance. Ukázala podle něj světu, jak může rozvíjející se země podporovat demokracii a rozdílnost.

Amerika není a nikdy nebude ve válce s islámem.
Barack Obama

„Dnes se vracím do Indonésie jako přítel, ale také jako prezident, který usiluje o prohlubující se dlouhotrvající přátelství mezi dvěma zeměmi. Přestože jsme vzdálené a rozdílné země, které leží na opačných stranách Pacifiku, na tím vším stojí, že jde o demokracie. Spojené státy a Indonésie jsou proto svázány společnými zájmy a sdílenými hodnotami,“ řekl v projevu, přičemž připomněl, že v zemi jako dítě strávil čtyři roky.

Důraz kladl na zlepšení vztahů s muslimy: „Amerika není a nikdy nebude ve válce s islámem,“ řekl a dodal, že bojuje jen s násilnými extremisty: „Musíme všichni společně pracovat na porážce al-Káidy a jejích spojenců, kteří nemají žádné právo být vůdci nějakého náboženství, zejména na tak velkého a celosvětového náboženství, jako je islám. A to není úkol jen pro samotnou Ameriku.“

Přiznal ale, že vztahy mezi muslimy a USA byly mnoho let hodně špatné. „Jako prezident mám za prioritu napravit tyto vztahy,“ řekl Obama, kterému se dočkalo ovací jako nějaké rockové hvězdě.

Zmínil ale, že současně s ekonomickým rozvojem je nutné rozvíjet i svobodu, čímž narážel na Čínu. „Prosperita bez svobody je jiným druhem chudoby,“ prohlásil Obama a připomenul, že Indonésie udělala nejen velký ekonomický pokrok, ale také od diktatury přešla k demokracii. Vyzdvihl motto státu „Jednota v různosti“.

Strach o mírový proces na Blízkém východě

Obama opět varoval, že mírový proces na Blízkém východě je ohrožen. Už v úterý obvinil Izrael i Palestince, že se dost nesnaží řešit spory a pokročit v rozhovorech, jejichž cílem má být vytvoření dvou samostatných států.

"Znepokojuje mě, když vidím, že se žádná ze stran nijak výjimečně nesnaží zasadit se o průlom (ve vyjednávání)," řekl Obama na adresu Izraelců a Palestinců. Zvlášť kritizoval izraelské plány na rozšíření výstavby židovských domů ve východním Jeruzalému, který Palestinci chtějí mít jako hlavní město svého budoucího státu. "Takové kroky mohou snížit důvěru," řekl.

Izrael vylučuje zmrazení nebo omezení bytové výstavby ve východním Jeruzalémě, řekl ve středu izraelském veřejném rozhlase tajemník izraelské vlády Cvi Hauser. "Zmrazení výstavby v Jeruzalémě nebylo a žádné takové zmrazení ani nebude, taková je politika izraelských vlád posledních 40 let," prohlásil Hauser, který je členem delegace doprovázející premiéra Benjamina Netanjahua při jeho návštěvě v USA.

"Není myslitelné omezovat výstavbu ve čtvrtích, kde žije 300 000 obyvatel," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám