Hlavní obsah

Na protest proti volbám v Barmě buddhističtí Karenové obsadili město

– Bangkok

Barma zažila první velký protest proti sporným volbám. Etničtí Karenové o víkendu obsadili město Myawati u hranic Thajskem. V noci na úterý ale město opět ovládla barmská armáda, uvedla DPA. Hlavní barmské opoziční strany uznaly porážku v nedělních parlamentních volbách. Současně ale podle ČTK znovu obvinily vládnoucí vojenskou juntu, že manipulovala výsledky.

Článek

„Barmských vojáků bylo na ně příliš mnoho, tak ustoupili,“ řekl k ovládnutí města šéf sousedící thajské oblasti Mae Sot Kittisak Thomornsak.

V neděli odštěpená frakce Demokratické buddhistické armády Karenů (DKBA) obsadila vládní budovy ve městě vzdáleném asi 350 kilometrů od thajského hlavního města Bangkoku na protest proti prvním volbám po dvaceti letech.

Thajsko zaplavili uprchlíci

Boje mezi vzbouřenci a vládou donutily k útěku si asi 12 000 až 17 000 civilistů přes řeku Moei do Thajska.

„Nyní je ve městě klid, tak zkoušíme vyjednávat s guvernérem Myavati, aby se lidé, kteří utekli před boji, mohli přes řeku zase vrátit,“ dodal Kittisak. „Je tu hodně lidí a my máme problémy se o všechny postarat,“ doplnil.

Při pondělních bojích bylo také zraněno deset lidí na thajské straně hranic. "Podařilo se nám vyčistit město, hlavně jeho nejhustěji osídlené oblasti," řekl agentuře Reuters jeden z barmských důstojníků. Podle něj bylo asi deset lidí při srážkách zabito a na 30 zraněno, počty ale nelze ověřit.

Opozice podala stížnost

Prorežimní Strana svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) těsně napojená na nejvyššího představitele junty Thana Šweie dostala největší podíl hlasů. Přestože oficiální výsledky ještě nebyly oznámeny, vysoký představitel USDP oznámil, že jeho strana získala nejméně 75, možná 80 procent poslaneckých křesel, napsala agentura Reuters.

Nejméně pět opozičních formací podalo stížnost na průběh voleb. Poukazovaly na to, že dělníci byli nuceni hlasovat pro USDP. "Zpočátku jsme vedli my, ale pak přišla USDP s takzvanými hlasy odevzdanými předem, a to zcela změnilo výsledky, takže jsme prohráli," prohlásil jeden z předáků Demokratické národní síly (NDF). Výsledky voleb vedly k prvním velkým protestům.

Acke vzbouřenců

DKBA sice uzavřela příměří s barmskou juntou, ale frakce pod velením generálmajora Saw Lah Pweho se vzbouřila, protože odmítá, aby vláda kontrolovala hranice s Thajskem.

Současné protesty ale vyvolaly nesrovnalosti v nedělních místních volbách. Generálporučík Vanatip Wogwaj, který velí 3. thajské armádě, působící v oblasti, ale útok v den voleb považuje za podezřelý a domnívá se, že Karenové možná dostali nějakou pomoc ze zahraničí, protože Západ odmítá parlamentní volby v Barmě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám