Hlavní obsah

Obama vyzval Indii k usmíření s Pákistánem

Bombaj

Americký prezident Barack Obama v neděli vyzval Indii, aby vyvinula větší úsilí o uzavření trvalého míru se sousedním Pákistánem. Vůči Islámábádu pak projevil výhradu, že se poměrně pomalu vypořádává s islámskými extremisty na hranicích s Afghánistánem.

Článek

Obama čelí v Indii svízelnější diplomatické situaci, protože USA sice usilují o sblížení s druhou nejlidnatější světa, ale zároveň udržuje spojenectví s jejím úhlavním nepřítelem, tedy s Pákistánem.

"Já doufám, že časem se mezi oběma zeměmi rozvine důvěra, začne dialog o možná méně kontroverzních otázkách," řekl Obama na setkání se studenty v Bombaji.

Prezident, který v sobotu uctil památku obětí teroristického útoku pákistánských extremistů, při němž tam před dvěma lety zahynulo téměř 200 lidí, v neděli podotkl, že na druhou stranu mnohem více Pákistánců bylo zabito teroristy v jejich vlastní zemi.

Obama zahájil v sobotu v Indii desetidenní cestu po čtyřech asijských zemích. V Indii ohlásil uzavření kontraktů v hodnotě deseti miliard dolarů (175 miliard korun), které mají oživit činnost amerických firem a zachránit v USA 53 000 pracovních míst. V sobotu večer by se měl v Dillí setkat s indickým premiérem Manmóhanem Singhem.

Z Indie by se Obama měl přesunout do Indonésie, jejíž centrální ostrov Jáva čelí v současnosti komplikacím v letecké dopravě kvůli zvýšené činnosti sopky Merapi. Minimálně tucet leteckých společností zrušil v neděli asi tři desítky spojů s mezinárodním letištěm v Jakartě. Hustý vulkanický dým by mohl ohrozit i Obamovu cestu.

Obama má na své cestě na programu také návštěvu Jižní Koreje, kde se zúčastní summitu G20, a Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám