Hlavní obsah

Íránka odsouzená za cizoložství má být popravena oběšením

Íránka, odsouzená původně podle islámského práva šaría k trestu smrti ukamenováním za cizoložství a spoluvinu na vraždě manžela, má být údajně ve středu oběšena. O stanoveném datu popravy Sakíne Aštíaníové informovala organizace na obranu lidských práv, citovaná agenturou Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sakíne Aštíaníová odsouzená za nevěru a za spoluvinu na vraždě manžela

Článek

Případ Aštíaníové vzbudil mezinárodní pozornost a některé země rozsudek nad ní odsoudily. Íránské úřady poté způsob výkonu trestu změnily.

"Úřady v Teheránu daly pokyn do věznice v Tabrízu k výkonu trestu smrti nad Sakíne Aštíaníovou," uvedl na své webové stránce Mezinárodní výbor proti kamenování se sídlem v Německu. "Bylo oznámeno, že bude popravena ve středu 3. listopadu."

Třiačtyřicetiletá matka dvou dětí byla odsouzena za nevěru s bratrancem a za spoluvinu na vraždě manžela. Žena se podle srpnového oznámení íránské televize přiznala k podílu na vraždě, nicméně ona sama později uvedla, že k doznání byla donucena, a odvolala je. Navzdory tomu byla odsouzena za nevěru spáchanou v době manželství.

Postup úřadů a rozsudek kategoricky odsoudilo mezinárodní společenství, včetně například Evropské unie či katolické církve. Řada politických a náboženských osobností protestovala proti ukamenování, které označovaly za "středověký, barbarský a brutální" trest. Brazílie, která je blízkým spojencem Íránu, navíc ženě nabídla azyl, což Teherán odmítl.

Íránské úřady nakonec odsouzené ženě výkon trestu změnily z ukamenování na oběšení.

Znepokojení v EU

Velké znepokojení nad touto zprávou vyjádřila šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. V prohlášení, z něhož citovala agentura AFP, Ashtonová vyzvala Írán k zastavení exekuce a ke zmírnění trestu. Popravit Aštíaníovou oběšením není "přijatelnější" než ukamenováním, zdůraznila Ashtonová.

Poukázala také na znepokojivý fakt, že odsouzené Íránce se nedostalo spravedlivého procesu, tím spíše, že její advokát byl zatčen, stejně jako syn Aštíaníové, který bojoval za matčino osvobození.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám