Hlavní obsah

Rusové pomohli zlikvidovat drogové laboratoře v Afghánistánu

Moskva

Ruská protidrogová služba se podílela na zničení čtyř drogových laboratoří v afghánsko-pákistánském pohraničí. V Moskvě to v pátek potvrdil její šéf Viktor Ivanov. Je to poprvé, co ruská služba přiznala své působení v Afghánistánu.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Rusové při likvidaci laboratoří spolupracovali s Američany. Na snímku američtí vojáci ve žloutnoucím makovém poli v Afghánistánu.

Článek

Na akci se po boku Američanů podílelo 70 agentů protidrogové policie a devět vrtulníků. Na přímé likvidaci se ale Rusové nepodíleli. Při operaci byl také zničen heroin a morfium za 250 miliónů dolarů (téměř 4,5 miliardy korun).

O zapojení Ruska v Afghánistánu psal ve středu britský deník The Independent. Mimo jiné zmiňoval i zapojení protidrogové služby, která má mimo jiné své zkušenosti předat afghánské straně. [celá zpráva]

Podle listu se ruská města potýkají s přílivem afghánského heroinu.

The Independent dodal, že Moskva též prodá NATO v Afghánistánu asi dvě desítky svých vrtulníků a otevře zásobovací trasy pro spojence přes své území. Výměnou očekává, že bude přítomna při plánování raketové obrany v Evropě a nebude kritizována přítomnost jejích vojsk v gruzínských regionech Jižní Osetie a Abcházie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám