Hlavní obsah

Rusové se zapojí do konfliktu v Afghánistánu

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Rusko kývlo na požadavek západních států a zapojí se do války v Afghánistánu. Jednadvacet let po sovětsko-afghánské válce dodá Moskva jednotkám NATO své vrtulníky a vycvičí afghánské vojáky. Ve středu to uvedl britský deník The Independent s odvoláním na západní i ruské zdroje.

Foto: Finbarr O'Reilly, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

„Doufám, že se západní mírové jednotky nestáhnou dříve, než splní svoji misi. Události v Afghánistánu bedlivě sledujeme a s Američany si vyměňuje své zkušenosti. Rusko je připraveno předat Americe zkušenosti získané našimi veterány ve válce v Afghánistánu,“ řekl ruský ministr obrany Anatolij Serďukov.

Přes sto tisíc vojáků sovětské armády se z Afghánistánu stáhlo za podobné situace, jako to plánuje NATO. Snažila se proti stále silným a sílícím povstalcům postavit připravenou afghánskou armádu.

Foto: Profimedia.cz

První sovětské jednotky opouštějí Afghánistán. Snímek je z říjnu 1986.

Serďukov varuje před předčasným odchodem NATO z Afghánistánu. Podle něj by to změnilo situaci ve střední Asii. „Ani si teď neumíme představit jak,“ doplnil ministr.

Bývalé protivníky z dob studené války dnes ovšem nespojují jen obavy z islámského terorismu, Moskvu trápí též příliv afghánského heroinu do ruských měst.

NATO nakoupí osvědčené vrtulníky

Podle listu se v několika ruských armádních střediscích již cvičí afghánští důstojníci a Rusko vyškolí a vycvičí i protidrogové jednotky. Moskva také v principu souhlasila, že vojákům Severoatlantické aliance v Afghánistánu prodá helikoptéry, které se osvědčily v minulém konfliktu. „Jedná se o několik desítek vrtulníků Mi-17, které od nás NATO koupí,“ potvrdil Serďukov.

Přitom to byly americké rakety Stinger dodávané Američany a Brity, které během války v osmdesátých letech pomáhaly mudžahedínům sestřelovat sovětské vrtulníky.

Pětici ruských helikoptér má už zajištěno Polsko, jež má do konce roku dostat první dva. Stroje ruské výroby Mi-171Š v Afghánistánu využívá i česká vrtulníková jednotky na afghánské základně Šarana. [celá zpráva]

NATO rovněž v současnosti vyjednává o dodávkách dalších vrtulníků, výcviku pilotů a otevření tras pro dodávky munice a zbraní přes ruské území. Tyto trasy mají být alternativou pro trasy v Pákistánu, na nichž často útočí povstalci. Přes Rusko již dodávky pro alianční vojska v Afghánistánu nějakou dobu proudí, platí ale restrikce na jisté druhy materiálu.

NATO má vymezit počet vojáků ve střední Evropě

Ruská strana má být výměnou přizvána k plánům protiraketové obrany NATO v Evropě a aliance akceptuje výsledek gruzínsko-ruské války a přítomnost ruských vojsk v Jižní Osetii a Abcházii.

Ruský deník Kommersant navíc v úterý napsal, že Rusko požaduje, aby každá nová dohoda o spolupráci s NATO stanovovala limitní počty vojáků, které aliance umístí v nových členských zemích ve střední Evropě.

Průlomová dohoda by podle Independentu mohla být oznámena na summitu NATO, který se má příští měsíc uskutečnit v Lisabonu. Na konferenci byl pozván ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský voják využívá zničený sovětský tank u Kábulu jako strážnou věž.

Reklama

Výběr článků

Načítám