Hlavní obsah

Írán potvrdil, že roky posílá afghánské vládě peníze

Novinky, rei
Teherán

Irán v úterý potvrdil, že několik let přispívá penězi afghánské vládě. Odmítl ale nařčení USA, že si kupuje vliv na prezidenta Hámida Karzáího a zároveň sponzoruje povstalce. Peníze podle Teheránu slouží k obnově země.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

O „dvojité hře“ Teheránu informoval před časem list The New York Times. Afghánský prezident Hámid Karzáí následně v pondělí přiznal, že od Íránu skutečně dostal v hotovosti milióny dolarů. Rozhořčení Washingtonu Karzáí rovněž uklidňoval tvrzením, že peníze sloužily k rekonstrukci země a chodu vlády. Dodal, že USA mu dávají také „pytle s penězi“.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs popřel, že by Spojené státy rozdávaly ve velkém hotovost. Ministerstvo zahraničí krátce předtím uvedlo, že v hotovosti je vyplácena pouze část pomoci.

Američané se obávají, že si Írán kupuje nejen prezidenta a vládu, ale zároveň sponzoruje povstalecké hnutí Tálibán v jeho boji proti spojeneckých vojákům. Írán to popírá. „Írán pomáhá při rekonstrukci Afghánistánu a přípravě jeho ekonomických struktur. Bude tak činit i do budoucna,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Ramin Mahmanparast.

Podle agentury AP by ale takovou pomoc museli schválit íránští poslanci, což se nestalo. Sedm z nich se dopisem obrátilo na šéfa diplomacie, aby vysvětlil, kolik peněz a kdy vláda Afghánistánu poskytla.

Reklama

Výběr článků

Načítám