Hlavní obsah

Pár letících bot minul australského expremiéra v přímém přenosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Bývalý australský premiér John Howard se stal dalším z řady představitelů, kteří se stali terčem vrhače bot. Howardovým směrem letěly boty v přímém přenosu televize ABC. Útočník, protestující proti vojenské účasti Austrálie v irácké válce, minul.

Článek

Třicetiletého Petera Graye rozlítila Howardova slova během jeho pondělního vystoupení. Muž se expremiéra, který byl klíčovým spojencem amerického exprezidenta George W. Bushe, jenž invazi do Iráku v roce 2003 vedl, zeptal na důvody australské angažovanosti.

Odpověď Howarda, že se rozhodl na základě varování tajných služeb, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení, byla podle něj urážkou, protože tyto zprávy nebyly pravdivé. „To je za mrtvé Iráčany,“ vykřikl a vrhl Howardovým směrem obě své boty, ale netrefil se. Následně byl z televizního studia vyveden.

Howard po incidentu moderátora uklidňoval slovy: "To je v pořádku, zapomeňte na to“. Gray později uvedl, že expremiéra nechtěl zranit, ale potupit ho.

Terčem vrhačů bot se v uplynulých letech stalo množství představitelů včetně čínského a tureckého premiéra, šéfa Mezinárodního měnového fondu nebo izraelského velvyslance. Nejvíce proslul útok na George Bushe při jeho poslední návštěvě Bagdádu před dvěma lety. Bush se botě pohotově vyhnul. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám