Hlavní obsah

Chilští záchranáři už prorazili tunel k zasypaným horníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chilští záchranáři v sobotu oznámili, že dokončili ražbu tunelu ke 33 horníkům zasypaným od začátku srpna v dole v severní části země. Podle dosavadních zpráv by se první horníci mohli dostat na povrch už v úterý.

Článek

Vrtání záchranné šachty ke skupině 33 chilských horníků, které v hloubce téměř 700 metrů uvěznil před dvěma měsíci důlní zával byl dokončen v sobotu - podle plánu. „Čekáme, že tam budeme v sobotu,“ řekl v pátek chilský ministr hornictví Laurence Golborne k informaci, že vrtu Plán B zbývá ke kapse, v níž je skupina uvězněna, již jen 90 metrů. Upozornil, že příprava k vytažení si ještě vyžádá několik dní, jestliže záchranáři usoudí, že šachtu je třeba ještě zpevnit kovovými výztužemi.

„Je třeba vyčistit šachtu, odstranit vrtné zařízení z povrchu a instalovat záchranný výtah,“ upřesnil ministr zdravotnictví Jaime Manalich detaily závěrečné fáze operace. Vyzval rovněž Chilany k trpělivosti a vyzdvihl „vyzrálost a statečnost“ zavalených horníků. „Jsou odpočatější a v lepší kondici než lidi nahoře,“ řekl.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Pracovníci testují kapsli

Horníky výbuch v dole San José zavalil právě před dvěma měsíci a plných 17 dní trvalo, než se ukázalo, že přežili. Během několika dní k nim byly proraženy úzké zásobovací a větrací šachty a postupně začalo jejich rozšiřování tak, aby jimi prošel kontejner, v němž budou po jednom vytaženi. Na povrchu je čekají příbuzní, horníci však půjdou přímo do polní nemocnice na prohlídky, protože po dvou měsících v extrémních podmínkách zřejmě nebudou schopni ihned se vrátit do normálního života. Vysvobození však přijde zřejmě o měsíc dříve, než se na začátku celé akce předpokládalo.

První horníci by se podle dosavadních zpráv mohli dostat na povrch v úterý. Tunel má průměr asi 66 centimetrů. K horníkům jím bude spouštěna kovová klec, kterou budou vytahováni na povrch. V každém případě jde o výrazné uspíšení záchranné operace. Původně se předpokládalo, že horníci se dostanou na povrch až kolem Vánoc.

Hlavní události v případu horníků zavalených v dole San José
5. srpna - Po závalu v dole San José na měď a zlato zůstalo v hloubce asi 700 metrů uvězněno 33 horníků. Zřítily se části kamenných stěn na hlavní přístupovou rampu k vlastním ložiskům; důl nemá únikové cesty.
6. srpna - Záchranáři se k horníkům přiblížili šachtou na přívod vzduchu; ta se ale následující den také zavalila.
22. srpna - Chilský prezident Sebastián Piňera oznámil, že všech 33 zavalených horníků je naživu. Na jedné ze sond navrtané do zavaleného dolu byl po jejím vytažení připevněn kus papíru, na němž stálo: Všech nás 33 je v pořádku.
23. srpna - Záchranáři zpevnili vrt vedoucí k zavaleným horníkům, jímž jim začala být zasílána potrava, léky i další důležité věci. Na místo dorazil tým lékařů a psychologů.
26. srpna - Rodiny zavalených horníků od nich obdržely vrtem první poštu. Uvěznění horníci se poprvé objevili v televizi - natočili se kamerou, jež jim byla spuštěna sondou.
29. srpna - Horníci poprvé telefonicky hovořili s rodinami.
30. srpna - Obří vrtačka vyhloubila prvních 15 metrů záchranného vrtu. Vrtné práce zajistila státní důlní společnost Codelco; firma San Estéban, které důl patří, na to nemá peníze.
31. srpna - Horníci překonali rekord nejdéle přeživších zavalených horníků v nedávné historii, a to třech horníků z jihu Číny, kteří v létě 2009 strávili v zatopeném dole 25 dnů.
5. září - Vrtná souprava typu Schramm T 130 XT zahájila rozšiřování druhého zásobovacího vrtů na průměr 30 centimetrů.
17. září - Druhý záchranný vrt se dostal téměř na úroveň zavalených mužů; začalo se s jeho rozšiřováním, aby jím mohli být horníci dopraveni na povrch.
19. září - Obří exkavátor začal hloubit třetí tunel k zavaleným horníkům; za den je schopen prorazit až 27 metrů horniny a na rozdíl od strojů, jež hloubily první dva úzké tunely, je schopen rovnou razit tunel o průměru 70 centimetrů.
25. září - Do dolu dorazila první ze tří záchranných kabin, jimiž mají být horníci vyvrtanými šachtami dopraveni na povrch. Válcovitou kabinu o průměru 53 centimetrů vyrobily na zakázku chilské loděnice.
1. října - Oznámeno, že rodiny zavalených horníků žádají od majitele dolu a státu odškodnění ve výši jednoho milionu dolarů (asi 18 milionů korun) pro každého z postižených horníků.
7. října - Horníci dostali speciální ochranné brýle, které jejich oči ochrání po výstupu na povrch.
9. října - Chilští záchranáři oznámili, že dokončili ražbu tunelu k zasypaným horníkům. První horníci by se mohli dostat na povrch nejdříve v úterý.
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám