Hlavní obsah

Pákistánská armáda popravovala bez soudu, dokazují videonahrávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rávalpindí

Pákistánská armáda čelí podezření, že při operacích proti Tálibánu popravovala zadržené bez soudu. Na internetu kolují dvě videonahrávky ukazující muže v uniformách pákistánské armády, jak střílí zajatce. Velení armády v pátek nařídilo vyšetřování, uvedl list Los Angeles Times.

Článek

"Od profesionální armády se neočekává, že by se účastnila takových excesů na lidech, které se snaží chránit proti terorismu," zdůraznil náčelník generálního štábu ozbrojených sil generál Ašfak Parvíz Kajání v pátečním prohlášení. Kajání nařídil sestavit „vyšetřovací výbor, který má zjistit identitu uniformovaných mužů a pravdivost videa.“

Nahrávky se objevily už v září. Tehdy je ale velení označilo za podvrh s tím, že se za vojáky vydávali vzbouření radikálové.

Delší video, trvající 5 minut a 39 sekund, ukazuje, jak je šest mužů se zavázanýma očima a rukama spoutanýma za zády vedeno mezi stromy na otevřenou cestu u zdi. K ní jsou postaveni rameno na rameni muži ve vojenských uniformách se samopaly. Pak jejich velitel dá rozkaz k palbě. Ke zhrouceným tělům přijde jeden z vojáků a dorazí je několika ranami. Druhý záznam trvá necelou minutu a ukazuje pouze popravu.

Obě nahrávky byly zřejmě pořízeny mobilním telefonem. Obraz je zrnitý a není na něm nikde uvedený žádný časový údaj. Na webové stránky extremistů nahrávky umístila neznámá osoba, která tvrdila, že byly pořízeny v údolí Svát, kde v loňském roce pákistánská armáda vedla rozsáhlou ofenzivu proti extremistickému hnutí Tálibán. Zhruba před dvěma týdny o nich informovala americká výzvědná agentura SITE, která monitoruje webové stránky islámských extremistů, uvedla ČTK.

Pákistánská armáda byla už několikrát obviněna, že v údolí Svát vykonala několik mimosoudních poprav. Vojáci sice obvinění vždy popřeli, ale přesto zprávy vzbudily obavy USA, které poskytují Pákistánu finance a pomoc při výcviku ozbrojených sil pro boj proti Talibanu a teroristické síti Al-Káida. Americký zákon zakazuje poskytování pomoci zahraničním armádám, pokud se ukáže, že se dopouštěly hrubého porušování lidských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám