Hlavní obsah

Pákistánští ozbrojenci zapálili další cisterny s palivem pro NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvéta
Aktualizováno

Ozbrojenci v Pákistánu ve středu znovu zaútočili na nákladní automobily přepravující dodávky vojákům NATO bojujícím v sousedním Afghánistánu a deset až dvacet cisteren s palivem zapálili. Je to už pátý podobný útok za týden. Opět se k němu přihlásil Tálibán.

Článek

Přes Pákistán do Afghánistánu proudí podstatná část dodávek pro koaliční síly. Středeční útok se odehrál na zásobovací trase na jihu Pákistánu, což není hlavní koridor, který minulý týden vozům pro NATO uzavřela pákistánská vláda. Jelo se přes Čaman na Kandahár Útok podniklo za úsvitu 14 bojovníků, kteří přijeli v pick-upech a začali pálit po odstavených cisternách a lidech. Lidé utíkali a pak bojovníci z jednoho auta postříkali cisterny benzínem a zapálili je.

"Hlásíme se k útoku a požáru kamiónů NATO v Kvétě," oznámil podle agentury AFP mluvčí pákistánského Tálibánu Azam Tárik. "Zesílíme naše útoky s tím, jak se budou množit útoky bezpilotních letounů," pohrozil.

Pákistánské úřady minulý týden pobouřilo narušení pákistánského vzdušného prostoru vrtulníkem NATO z Afghánistánu, jehož útok zabil tři pákistánské vojáky. Po zablokování hraničního přechodu následovala současná vlny útoků na kamióny se zásobami, zejména s palivem.

Narušení vzdušného prostoru ochladilo vztahy Pákistánu s USA. Bílý dům navíc zveřejnil analýzu, podle níž není Islámábád ochoten zasáhnout tvrději proti bojovníkům Tálibánu a al-Káidy na kmenových územích v Pákistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám