Hlavní obsah

Tálibán potřetí zaútočil v Pákistánu na cisternová auta NATO

Novinky,
Islámábád
Aktualizováno

Cisternová auta dopravující palivo pro jednotky bojující v Afghánistánu se potřetí během tří dnů stala v Pákistánu terčem útoku. Při pondělním u Islámábádu bylo zabito šest lidí. Dalších devět jich bylo zraněno. Shořelo 27 vozů. K oběma všem útokům se přihlásil Tálibán, uvedla BBC.

Článek

V pondělí byly vozy zapáleny ve skladu v Ravatu u Ravalpindí, kde se auta plnila pohonnými hmotami pro alianční jednotky.

„Deset až dvanáct mužů ozbrojených automatickými zbraněmi zaútočilo na sklad ze dvou stran,“ uvedl mluvčí islámábádské policie Umar Farúk. „Bez míření začali střílet některé cisterny začaly po zásahu kulkami hořet.“

Většina řidičů začala hned po zahájení útoku utíkat. Útočníci se pak mohli volně procházet mezi vozy a zapálit i zbylé.

K útokům se hlásí Tálibán

"Hlásíme se k útokům na konvoje se zásobami pro NATO, které byly provedeny v (jižní provincii) Sindhu a v Islámábádu," prohlásil mluvčí pákistánského Tálibánu Azam Tárik. "V budoucnu budeme provádět více takových útoků, nepřipustíme, aby pákistánské území sloužilo jako zásobovací trasa jednotkám NATO v Afghánistánu," prohlásil Azam Tárik. "Je to i pomsta za útoky nepilotovaných letounů," dodal podle ČTK.

Útoky na kolony cisternových začaly v druhé půlce minulého týdne poté, co vrtulníky NATO při pronásledování bojovníků Tálibánu opakovaně v Afghánistánu překročily hranici s Pákistánem. Při poslední akci zabili tři pákistánské vojáky. [celá zpráva]

První útok byl proveden v pátek. Shořelo při něm podle posledních zpráv 37 kamiónů v provincii Sindh na jihu země. [celá zpráva]

Při nedělním útoku na kamióny byli zabiti tři lidé a osm zraněno - řidiči a jejich pomocníci. Kolona desítek kamionů a cisteren směřovala z předměstí pákistánské metropole k hranici s Afghánistánem, aby dovezla zásoby a pohonné hmoty mezinárodním silám vedeným Severoatlantickou aliancí.

Přes Pákistán se zásobují vojáci

Přes pákistánské území je přepravováno asi 80 procent pohonných hmot, náhradních dílů, oblečení a dalšího nezbrojního vybavení pro mezinárodní jednotky v sousedním Afghánistánu.

Islámábád po posledním náletu vrtulníků ve čtvrtek v odvetu uzavřel hraniční přechod mezi Pákistánem a Afghánistánem v Chajbarském průsmyku, kudy projíždějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám