Hlavní obsah

V Egyptě vykopali třímetrovou sochu faraona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Horní část vápencové dvojsochy starověkého faraona Amenhotepa III. odhalili egyptští archeologové v Luxoru. Panovník vládl Egyptu téměř před 3400 lety. V sobotu to oznámila agentura AP.

Foto: HO, Reuters

Horní část dvojsochy faraona Amenhotepa III., kterou odhalili archeologové v egyptském Luxoru.

Článek

Odhalená část sochy je vysoká 1,3 metru a téměř metr široká. Byla vykopána v zádušním chrámu Amenhotepa III. v jihoegyptském Luxoru. Tento chrám patřil k největším v tomto městě.

Socha představuje Amenhotepa s dvojitou korunou Horního a Dolního Egypta, sedícího na trůně ve společnosti boha Amona, jednoho z nejvýznamnějších v egyptské mytologii. Badatelé předpokládají, že po vyproštění celého díla dosáhne socha výšky tří metrů.

Dědeček slavného Tutanchamona Amenhotep III. vládl ve 14. století před naším letopočtem v období Nové říše. Egypt se za jeho panování rozkládal od Núbie na jihu až po Sýrii na severu.

Faraonův chrám byl z velké části poničen, možná při záplavách, a zachovaly se fakticky jen trosky zdiva. Archeologům se ale v jeho areálu podařilo vykopat množství artefaktů i soch. Mezi nimi byly loni i dvě sochy Amenhotepa z černé žuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám