Hlavní obsah

Plánované útoky v Evropě osnoval třetí muž al-Káidy

Berlín

Nedávno odhalené teroristické útoky na Londýn či Paříž měl organizovat třetí muž al-Káidy Júnis Mauritání a na jejich financování se podílel přímo Usáma bin Ládin. U výslechu to řekl německý islamista afghánského původu Ahmad Sidiqi. Uvedl to v sobotu der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce organizace Al-Káida Usáma bin Ládin na archivním snímku z Afghánistánu

Článek

Sidiqi při výslechu v Afghánistánu řekl, že se letos v létě sešel Mauritáním v pákistánském městě Mir Ali. Mluvili o útocích především v britských a francouzských městech.

Bin Ládin osobně prý na tyto akce schvaloval peníze.

Sidiqiho zatkli američtí vojáci v červenci v Kábulu, nyní je na základně v Bahrajnu. Vyšetřovatelé nyní chtějí prověřil Sidiqiho důvěryhodnost. Američané jeho výpovědím věří, Němci jsou podle Spieglu skeptičtější.

Muž žil v Německu, v Hamburku chodil do mešity, kterou navštěvovali i spolupachatelé sebevražedných atentátů z 11. září 2001 v USA. V roce 2009 ze země odjel a přidal se k militantní skupině působí v afghánsko-pákistánském pohraničí.

Sidiqi při výsleších prozradil plány útoků, měly mezi nimi být i města v Německu. Tamní ministerstvo vnitra sdělilo, že o plánech informace má, ze ale žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Teroristé měli zaútočil především na finanční instituce, přesné plány ještě nebyly známy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám