Hlavní obsah

Pozemek pod zničenou mešitou v Indii se rozdělí mezi hinduisty a muslimy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Na 190 000 vojáků, policistů a milicionářů bylo ve čtvrtek rozmístěno na severu Indie. Nejvyšší soud státu Allahabád v Lucknowě ve čtvrtek rozhodoval o pozemku, na němž stála mešita z 16. století, kterou v roce 1992 strhl dav hinduistů. Podle BBC určil, že se rozdělí mezi muslimy a hinduisty. Vyznavači obou náboženství místo považují za svaté. Verdikt má uspokojit obě strany a zabránit dalším nepokojům.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Indický voják před budovou soudu

Článek

Obavy z možné erupce dalšího násilí mezi oběma náboženskými skupinami byly tak velké, že nad oblastí od čtvrtečního rána přelétávaly helikoptéry. Mobilní operátoři v oblasti také zakázali posílání zpráv SMS, aby zabránili možnosti, že by se nespokojené davy rychle zorganizovaly.

"Centrální vláda podnikla adekvátní opatření a rozmístila síly, aby pomohla vládě státu udržet pořádek,“ řekl ministr vnitra Palaniappan Čidambaram.

Místo je dlouhodobě centrem střetů mezi muslimy a hinduisty. Hinduisté jsou přesvědčeni., že se tam narodil Ráma. Mogul Babar nechal chrám, připomínající tuto událost, v roce 1528 zničit a vystavěla se tam mešita. Tu v roce 1992 strhli hinduisté. Následné střety mezi křesťany a muslimy si vyžádaly 2000 obětí. Podle některých indicií byli do útoku zapleteni i hinduističtí politici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám