Hlavní obsah

KLDR zveřejnila fotku Kimova nejmladšího syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom
Aktualizováno

Vzestup moci nejmladšího syna severokorejského vůdce Kima Čong-ila potvrdila severokorejská média. Ve čtvrtek zveřejnila fotografie z mimořádného sjezdu Korejské strany práce, na nichž je Kim Čong-un. Je to jeho první oficiální snímek. Na politice KLDR se nic nemění, po dvou letech se sice ve čtvrtek sešli zástupci armád Severní a Jižní Koreje v Pchanmundžomu, ovšem jednání nepřineslo žádné výsledky. KLDR stále hrozí jadernými hlavicemi.

Článek

Na zveřejněné skupinové fotografii vysokých představitelů severokorejského režimu je Kim Čong-un oblečen v černém a sedí téměř uprostřed první řady, jako druhý po pravici Kima Čong-ila. Doposud bylo k dispozici pouze několik starých snímků veřejnosti se stranícího mladého muže. Nejznámějším byl ten, na němž je Kimu Čong-unovi zhruba 11 let. [celá zpráva]

Jednání Pchanmundžomu bez výsledků 

Zástupci se ve čtvrtek sešli k prvnímu pracovnímu vojenskému jednání po dvou letech. Hlavním cílem setkání mělo být snížení mezinárodního napětí po potopení jihokorejské válečné lodě letos v březnu. Jižní Korea chtěla omluvu za potopení své korvety Čchonan ve Žlutém moři, které si vyžádalo smrt 46 námořníků. Podle Soulu i mezinárodního vyšetřování potopilo loď severokorejské torpédo. Pchjongjang však jakoukoliv odpovědnost za incident opět odmítl.

Vztahy států se kvůli potopení jihokorejské korvety výrazně zhoršily. Poslední měsíc však podle agentury AFP přinesl několik pozitivních signálů. Jižní Korea poslala do KLDR po rozsáhlých záplavách potravinovou pomoc, byly obnoveny rozhovory o spojování rozdělených rodin a Pchjongjang vrátil Jižní Koreji rybářskou loď, kterou zadržel.

KLDR hrozí jádrem

Napětí přesto nekleslo. Naopak ve čtvrtek přilil oleje do ohně severokorejský zástupce v OSN, který řekl generálnímu tajemníkovi Organizace spojených národů Panu Ki-munovi, že KLDR nesejme hlavice ze svých raket, dokud budou americké letadlové lodě plout v mořích poblíž Severní Koreje. Od potopení korvety se v oblasti konalo několik společných námořních cvičení USA a Korejské republiky.

Výběr článků

Načítám