Hlavní obsah

Medvěděvovi v Číně děkovali za vznik stalinismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nejen ceny ruského plynu či kopírováním ruských stíhaček, nýbrž i „přízrak stalinismu“ musí řešit během své návštěvy Číny ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Sám sice veřejně odsuzuje stalinismus za neospravedlnitelné zločiny, ale hlavu státu i tak uvítali čínském městě Ta-lien jako "symbol země, která nám přinesla komunismus, marxismus a stalinismus".

Foto: Jason Lee, Reuters

Ruský a čínský prezident Dmitrij Medvěděv a Chu Ťin-tcho v Pekingu

Článek

Slova ze schůzky s čínskými válečnými veterány obstarala titulky v dnešních ruských novinách, zatímco čínskému tisku vévodí fotografie Medvěděva s dcerou zesnulého vůdce "rudé Číny" Mao Ce-tunga, pořízená při stejné příležitosti.

"Velice si přejeme poděkovat vedení SSSR a sovětské armády! Přejeme si, aby Rusko a Čína žily v přátelství a přispívaly k míru po celém světě!" odcitoval list Kommersant slova Mao Ce-tungovy dcery, která válku, podobně jako děti dalších čínských komunistických představitelů, strávila v Sovětském svazu. "Jste pro nás symbolem země, která přinesla komunismus, marxismus a stalinismus!" dodala.

Medvěděv se podle ruských reportérů ocitl v rozpacích, ale delikátně se vyhnul debatě o stalinismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám