Hlavní obsah

Otec oběti se setkal s atentátníkem z Lockerbie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Otec jedné z obětí pumového útoku na letadlo aerolinií PanAm nad skotským Lockerbie v roce 1988 se v Tripolisu sešel s jediným mužem, který byl v souvislosti s útokem odsouzen. Brit Jim Swire věří v nevinu Abdal Midžrahího.

Foto: Ismail Zetouny/Files, Reuters

Abdal Basat Muhammad Midžrahí v tripoliské nemocnici

Článek

Swire s Midžrahím hovořil hodinu minulý týden. Uvedl, že Midžrahí vypadá lépe, než si myslel. Tento bývalý libyjský agent byl před rokem propuštěn ze skotského vězení a vydán zpět do vlasti, protože lékaři tvrdili, že mu zbývá jen pár týdnů života. Midžrahí má rakovinu prostaty v pokročilém stadiu a léčí se v tripoliské nemocnici. „Může vstát z postele a jít, i když nedojde daleko,“ řekl Swire.

Jim Swire, jehož 24letá dcera Flora byla jednou z 270 obětí na palubě letu číslo 103, věří v Midžrahího nevinu a žádá plné vyšetření událostí. S odsouzeným Libyjcem se sešel na Midžrahího pozvání, naposledy se setkali v prosinci 2008 ve věznici Greenock ve Skotsku.

Midžrahí byl jediným, kdo byl v souvislosti s útokem nad Lockerbie odsouzen. Proti tomu se dvakrát odvolal. Poprvé byla jeho žádost zamítnuta a druhou stáhl krátce před svým vydáním do vlasti.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Kolem okolností útoku nad Lockerbie jsou pochybnosti. Stanice BBC před časem zpochybnila důkazní materiál, který vedl k jeho uvěznění. Reportéři při simulaci výbuchu letadla zjistili, že nalezená část časového spínače, která vyšetřovatele k Midžrahímu dovedla, mohla explozi přestát jen zázrakem. Podle BBC nebyl fragment nikdy podroben řádné laboratorní analýze k potvrzení, že vůbec pochází z letadla. Odborník na výbušniny při OSN John Wyatt navíc před reportéry vyjádřil pochyby, že se jedná o spínač k náloži.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám