Hlavní obsah

Kvůli tajfunu se odkládá na neurčito předání moci v KLDR

Pchjongjang
Aktualizováno

Mimořádný sjezd Korejské strany práce, kde měl nemocný vůdce Kim Čong-il předat moc do rukou svého nejmladšího syna, se odkládá na neurčito. Vysocí severokorejští představitelé v úterý oznámili mezinárodním agenturám působícím v Pchjongjangu, že vrcholné rokování KSP bylo odloženo kvůli škodám způsobeným povodněmi z konce srpna a tajfunem Kompasu, jenž na Korejský poloostrov udeřil 2. září a vyžádal si desítky mrtvých. KLDR současně informovala o škodách.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il u moci zůstává

Článek

"Několik desítek osob přišlo o život po celé zemi kvůli přívalovým dešťům, silnému vichru a sesuvům bahna," napsala severokorejská oficiální agentura KCNA k pohromě, která udeřila na Korejský poloostrov 2. září.

V Jižní Koreji zemřelo pět lidí. Informace byla překvapivá, Pchojngjang většinou neinformuje o výši škod, jenže odklad sjezdu vyvolával spekulace i o možném boji o moc mezi armádou a vůdcem.

O termínu zahájení sjezdu Korejské strany práce (KSP), který má být nejvyšším politickým shromážděním v KLDR za posledních 30 let, se spekuluje už řadu dní. Minulý týden se v médiích objevily zprávy, že v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu se už shromažďují delegáti a že už se konala i velká veřejná zkouška oslav vítajících sjezd.

V pondělí jihokorejská televize YTN ale sdělila, že sjezd se uskuteční později kvůli zhoršení zdravotního stavu Kim Čong-ila během jeho srpnové pětidenní návštěvy Číny. Objevily se spekulace, že v pozadí může být i boj o moc. [celá zpráva]

Severokorejská média již dříve informovala, že na sjezdu bude zvolen nejvyšší orgán strany. Zahraniční analytici předpokládají, že Kim Čong-il této příležitosti využije k tomu, aby dal svému nejmladšímu synovi Kim Čong-unovi důležité stranické pozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám